VAPPUPUHE 2020

Ystävät, toverit! Hyvät, pahat ja rumat – ja kaikki siltä väliltä! Terveh muutkin, korona-eristyksissä elävät yksinhuoltajat, yksinäiset ja kaikki hullunkuriset perheet…

 

En aio pitää kovin vakavaa vappupuhetta, koska elämme virtuaalissa ja muutenkin marginaalissa täällä Susirajalla. Pari vakavasti Öisinajattelijaa huolestuttavaa asiaa:

On käsittämätöntä,että näinä sairaina aikoina aiotaan Suomessakin sijoittaa miljardeja ASEKAUPPOIHIN, kaiken lisäksi punavihreän hallituksen päätöksellä. Tämä, jos mikä edustaa terveen järjen käytön puutetta, elitististä sotilaspoliittista ajattelua – aikana jolloin kaikki mahdolliset konfliktit ja sodat pitäisi vähintään keskeyttää ja keskittyä olennaiseen: kansan ja kansakunnan hoitotyöhön. Olen juuri saanut tietooni, että muun muassa YK, Yhdistyneet kansakunnat, on vedonnut rauhan puolesta pandemiaa vastaan. Hävitttäjät eivät koronalta pelasta – eikä Amerikka tai Nato, hävittäjävaltio, joka itse eniten kärsii, osin surkeantyperän johtajansa ansiosta! Vaan ei ole muillakaan suur-supervalloilla johtajissaan kehumista…

 

Painotan YK:n julistamaa ajatusta sotarauhasta siksi, että maailmanjärjestön todellinen valta on muuten käymässä mitättömäksi, kasvavan imperialistisen raaka-aineiden riiston ja luonnontuhoamisen aikana. Viittaan historiaan: muinaisessa Kreikassa, sivistyksen kehdossa sodat keskeytettiin esim olympialaisten ajaksi. Niin paljon arvostettiin tervettä sielua, mieltä ja kehoa!

Koska olen historioitsija, haluan tuoda työväen ja nuorison rauhan juhlana esille muutaman vuosiluvun. Vuosiluvut ovat tärkeitä eikä vain kaikki se saasta ja pseudotieto historiasta, mitä tietotekniikka tuo ruutuun etätyötä tekeville, siihen alistetuille lapsille ja kiusatuille kansalaisille. Etätyössäkö ja eristäytymisessä kansakunnan tulevaisuus kun jo nyt kaikki kanssakäyminen tiivistyy tunnukseen:

Korona yhdistää kansaa, pysykää etäällä toisistanne!” (?)

 

Mennäänpä niihin vuosilukuihin, jotka liittyvät vappuun. Tarkalleen 45 vuotta sitten 1975 lähtivät viimeiset sotilashelikopterit ilmaan Saigon -nimisestä kaupungista, USA:n lähetystön katolta. Elettiin Vietnamin sodan viimeistä päivää. Vietnamin kansa oli voittanut, kansainvälinen solidaarisuus, joka oli valtavan iso asia kukisti maailman mahtavimman imperialistisen valtion. Tapahtumalla oli järisyttävä maailmanlaajuinen vaikutus. Se yhdisti kansoja ja kokonaisen protestisukupolven!

 

Tarkalleen 75 vuotta sitten 1945 suomalaiset sodan näännyttämät veteraanit ajoivat viimeisetkin saksalaiset miehittäjät Suomen Lapista – samoin tarkalleen 75 vuotta sitten puna-armeija vapautti Berliinin, kun lännessä oli odoteltu vuosikausia viivästynyttä Normandian maihinnousua…

 

Ja melko tarkalleen 150 vuotta sitten 22.4.1870 syntyi muuan Vladimir Iljitsh Uljanov, jonka ajamalla kansallisuuspolitiikalla tuli 1917 olemaan suuri merkitys Suomen itsenäisyyteen. Tämän ymmärsi Suomen tasavallan toistaiseksi nerokkain ja historiatietoisin presidentti, UKK.

Vuosilukuja on hyvä muistaa nytkin, tämäkin murheellinen vuosi 2020, jolloin kaikki järkevät ihmiset pohtivat maapallon kohtuullista tulevaisuutta, riiston ja sotien poistamista historian sivuilta. Ikävä kyllä johtajamme eivät näitä asioita pohdi: eivät trumpit, eivät putinit, eivät orbanit tai bolsanerot – eivätkä paljon Kiinan keisarit tai ateenalaiset filosofitkaan, jotka ennen olivat viisauden perikuvia!

Toverit! Maailma on vielä mahdollista pelastaa: joukkovoimalla, kohtuusajatteluulla sekä solidaarisuudella ja kansanjoukkojen yhteistyöllä, ei väkivalloin. Suomen työväki, kansalais-ja ammattiyhdistystoiminta tekivät Suomesta viime vuosisadan loppuun mennessä hyvinvointivaltion. Se valtio on nyt todellisessa vaarassa, kun pandemiasta on selvitty ja työttömyys ja köyhyys ovat monelle ovelle kolkuttamassa.

Kohtuullisuusajattelu ja perushyvinvointi kaikille olkoon ohjenuoramme tänään, parempia rauhanomaisempia vappuja odotellessa.

Öisinajattelija,

virtuaalivappuna 2020 (Joensuu, Siihtalan “kulttuuritalo”)