Suuri osa suomalaisista tietää Enni Rukajärven hopeamitalin ansiosta millainen laji on Sotshin olympialaisten slopestyle (?). Halfpipe voi olla hieman oudompi, mutta kumparelasku kertoo jo lajin suomennoksena paljon. Miten sitten supersuurpujottelu eroaa muusta pujottelusta tai syöksylaskusta? Tiedätkö mitä pitää sisällään lumilautakrossi? Entä onko alamäkiluistelu jo olympialaji? Mitä freestyle tarkoittaa?

Olen seurannut pitkästä aikaa talviolympialaisia tavallista enemmän. On ollut aikaa – ja kun paikkana on subtropiikin Sotshi, kisat kiinnostavat Venäjä-harrastajaa. Miltähän Putinista mahtoi tuntua yksinäisessä jäähallin aitiossaan kun Venäjä hävisi (15.2.) jääkiekossa USAlle?

Kilpaurheilun tasa-arvo

Sotshissa naiset kilpailevat olympialaisissa ensimmäistä kertaa hyppyrimäessä. Jääkiekkoa he ovat pelanneet aikaisemminkin. Hyvä niin, tasa-arvo on toteutumassa esimerkiksi kaikissa palloilulajeissa. Uima-altaassa naiset ovat polskineet jo kauan – ja nyrkkeilleetkin. Vähissä ovat ne miehiset lajit, jotka eivät muka naisille soveltuisi. Naispainijat, painonnostajat ja kehonrakentajat valtaavat areenoita idässä ja lännessä. Onkohan sumopainijoiden joukossa jo hurjia yli satakiloisia naaraita? Kai muistatte Tamara Pressin, kiekonheiton ja kuulantyönnön supersankarin itänaapurista? Ihailin häntä varauksetta…

Show- ja taitolajit – markkinatalouden unelma

Öisinajattelija on perinteisten olympialajien kannattaja. Nousin viimeksi barrikadeille (tosin vain blogissa), kun paini aiottiin poistaa kesäolympialaisten lajivalikoimasta. Asiahan on niin, että aina kun uusia lajeja ympätään mukaan, vanhoja karsitaan. Näin ehkä käy pikku hiljaa talviolympialaisissakin. Varautukaa slopestylen ja halfpipen kaltaisten taitolajien läpimurtoon. Ne ovat rahamiesten ja tietokonesukupolven suosiossa! Show must go on: enemmän sirkushuveja ja näkyvyyttä kuvaruutuun.

Mielestäni (ja nyt kerron omat mietteeni, pidä varasi!) myös curlingin kaltaiset lajit olympialaisissa, ovat kisoille häpeäksi. Curling on selkeä taitolaji siinä missä petankki, korona tai biljardi. Harjoittelu auttaa, mutta liikunnallisesti liikettä on kovin vähän. Näin on asia kelkkailussakin. Jaa, onhan shakkikin urheilua (?). Makuasioita…

Lumilautailu- ja laskettelulajien määrä kasvaa selkeästi markkinatalouden ehdoilla. Ne ovat suosittuja ja tuottavia mainosten kohteita ja ylemmän keskiluokan harrastuksia. Raha liikkuu laskettelukeskuksissa, alpeilla ja Keski-Euroopan veroparatiiseissa. Juuri nämä slopestylet ja halfpipet symboloivat menestystä, uskallusta, riskinottoa ja rentoa elämäntapaa siinä missä golf tai moottoriurheilukin. Suuret massat liikuttuvat, mutta liikkuvat oikeasti laskettelukeskuksissakin lähinnä baarien ja ravintoloiden tuntumassa bailaamassa. Mikäpä siinä! Se sallittakoon, mutta aito liikuntakulttuuri löytyy muualta.

Ennen oli ennen

Ennen ladut aukaistiin hiihtämällä ja mäet rampattiin ylös. Vasta sitten laskettiin alas. Yhdestä asiasta Öisinajattelijalla on siksi yhä sama mielipide kuin ”Tahko” Pihkalalla:
”Mitä urheilua se sellainen on , missä konevoima vie ylös ja painovoima tuo alas!”.

Öisinajattelija