Suomi-Venäjä-Seuran tilanne

Suomen hallitus on ilmoittanut tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan suulla, että Suomi-Venäjä-Seuran (SVS)valtionapu lakkautetaan kokonaan vuoden 2024 alussa. Näin orpo ja epäsuosittu oikeistolainen nykyhallitus rankaisee ystävyysseuraa ja aktiivisesti toimivaa kansalaisjärjestöä, joka on monessa yhteydessä esimerkiksi ilmoittanut tuomitsevansa Venäjän nykyjohdon aloittaman hyökkäyssodan Ukrainassa ja kritisoinut jatkuvasti Kremlin valtaklikkiä. Valitettavasti raja-aitoja rakennetaan konkreettisesti kaikkialla, jotta ruohonjuuritason kansalaisyhteydet katkaistaisiin ja myös vireä kulttuuritoiminta maittemme kansalaisten välillä loppuisi. Siinä sivussa pyritään selvästi estämään myös venäläisen kulttuurin leviämistä ja venäjän kielen opiskelua Suomessa.

SVS ja sen hallitus on käynnistänyt keskustelut opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa, mutta suoraa muutosta ministerin lokakuiseen päätökseen ei ole tulossa. Avustusrahojen leikkaukset tarkoittavat SVS- käytännön seuratyön supistumista olemattomiin, irtisanomisia ja monen sektorin loppua (varsinkin ilman vapaaehtoistoiminnan lisääntymistä) eikä siinä paljon auta sekään, että seuraan on viime päivinä liittynyt tuen osoituksena yli 50 uutta jäsentä. Painostus, militaristinen ryssäviha ja taloustilanne tekevät tehtävänsä.

Kino Lokakuu Joensuussa 25.-27.10. 2023

Monissa Suomen kaupungeissa jo reilut parikymmentä vuotta pyörinyt tapahtuma nimellä Kino Lokakuu jatkaa ainakin tämän vuoden venäläiselokuvien näytöksiään. SVS:n kulttuurisihteeri Merja Jokelan alunperin ideoima ja kehittelemä pienimuotoinen elokuvafestivaali on ollut suosittu Helsingin ohella mm. Joensuussa. Joensuun Siihtalan kulttuurikeskuksessa toimiva vaihtoehtoinen teatteri Kino Sihis esittää tänä vuonna 25-27.10. Kino Lokakuun -sarjassa kolme venäläisfilmiä, dokumentin Ivannan elämä, historiaan ja taiteilijakohtaloon liittyvän fiktion, Andrei Rublev sekä suositun lastenelokuvan Pimeän huoneen salaisuus. (Valitettavasti myös koko monipuolinen Siihtalan kulttuurikeskus on tätä nykyä suuressa vaarassa sulkeutua vuoden lopussa, ellei Joensuun kaupunki tule hätiin esim kohonneiden vuokrakustannusten peittämiseksi)

Elokuvaohjelmisto Joensuussa

Renato Borroya Serranon (s.1992) ohjaama dokumentti Ivannan elämä / Life of Ivanna (2021) alkaa Siperiasta, poronhoitajakansan eli nenetsien maalta. Sen pääosassa ovat Ivanna ja hänen perheensä. Nuorella naisella on viisi lasta ja rankka perhe-elämä sovinistisessa yhteisössä, mistä hän päättää paeta ja luopua aloittaakseen uuden elämän kaupungissa. Palkittu dokumentti seuraa Ivannan elämää pitemmän jakson, alkaen Siperian tundralta. Ohjaaja Serrano on syntyisin Guatemalasta, mutta opiskellut Moskovan elokuvakoulussa. Filmistä on sanottu: “Parasta dokumenttia mitä olen ikinä nähnyt – romanttinen mutta rehellinen perhe-ja naiskuvaus, joka iskee suoraan sydämeen”.

(Esitys keskiviikkona 25.10. klo 18.00, pituus 80 min.)

Andrei Tarkovskin (1932-86) mestariteos Andrei Rublev (1966/69) on usein äänestetty maailman kymmenen parhaimman elokuvan joukkoon. Siinä lahjakas ikonimaalari-munkki Andrei Rublev matkaa sekasortoisen, väkivaltaisen ja osin tataarien ja mongolien miehittämän maan halki 1400-luvun Venäjällä. Yli 3-tuntinen filmi etenee näennäisen irrallisin jaksoin ja antaa lohduttoman kuvan asukkaiden kohtalosta ja kohtelusta. Sitä arvosteltiin liiasta väkivallasta ja historian vääristelystä. Taiteilija Andrei Rublev kohtaa matkallaan epäluuloja ja valtaapitävien vihan arvostellessaan suorasukaisesti myös epäkohtia. Dialogi viittaa usein neuvostoajan Venäjään, vaikka keskiajassa liikutaankin. Filmin pääosan esittäjä, Tarkovskin luottonäyttelijä Anatoli Solonitsyn on loistoroolissa eikä elokuva päästä, monine huikeine kohtauksineen, katsojaa ollenkaan helpolla.

(Esitys torstaina 26.10 klo 17.00, suom.tekstitys, väliajalla n. klo 18.30-45 keskustelua, jota vetää Pentti Stranius)

Ohjaaja Olga Beljaevan lastenelokuva Pimeän huoneen salaisuus (2014) on seikkailuhenkinen tarina salaperäisestä ikkunasta, joka ilmestyy päähenkilöiden kotitaloon täydenkuun aikana keskiyöllä. Siitä alkaa lasten ihmeellinen ja jännittävä löytöretki…

(Esitys perjantaina 27.10. klo 18.00, suom. tekstitys, pituus 76 min.)

Tervetuloa! toivottavat Kino Sihis ja SVS-Joensuun osasto. Elokuvataide saattaa avartaa maailmankuvaasi ja teatterissa filmit ovat aina parhaimmillaan!

Pentti Stranius, Joensuun virallinen Öisinajattelija