Kahden Pohjois-Karjalan kenties tunnetuimman suunpieksäjän ja tarinankertojan, Henry Räsäsen ja Timoi Munnen Suunsoittosirkus – kiertue on jatkunut kesän mittaan noin 30 esityksen verran ympäri itäistä Suomea. Nyt se toi lavakomiikkaa, lausuntaa ja laulelmaa sisältävän ohjelmansa Kontiolahden Romppalan monitoimitalolle 15.8.2020 osana Kontiolahti-päivä goes kylät -tapahtumaa.

 

Ohjelmassa oli mainioita muisteluja esiintyjien yhteisiltä kiertueretkueilta, monista kommelluksista matkan varrelta. Vuoropuhelu oli sukkeluuksineen sitä luokkaa, että aina ei päästy kuin jutun alkuun! Vakavampaa kulttuuritarjontaa edustivat Eino Leinon Tumma Räsäsen lausumana, Aleksis Kivi ja Aaro Hellaakoski. Mieleen jäi myös Munnen herkkä kitara- ja laulutulkinta Juice Leskisen vähemmän tunnetusta kappaleesta Tanssimaa. Päätösnumerossa pistettii yhteistoimin räppäämällä uuteen uskoon Aleksis Kiven Suomenmaa.

 

Räsäsen ja Munnen suunpieksäntä on omintakeista ja iloluontoisen vakavaa iltamataidetta, Rillumarei-perinteen jatkoa. Se on aidosti kulttuuritietoista, oikealla ja koskettavalla huumorilla höystettyä lavakomiikkaa, sanoisinko, että kaukana kevyestä ja niin muodikkaasta ja usein teennäisestä standup-komiikasta. Kun viihteellisen tunnin ohjelmistoon solutetaan Eino Leinoa, Aleksis Kiveä., Aaro Hellaakoskea ja Juice Leskistä, runoina ja lauluina, katsoja myös haastetaan korkeamman kuttuurin äärelle. Upeaa ja oikeasti myös “naurettavaa”. Runsaslukuinen yleisö ainakin viihtyi Romppalan maisemissa, luonnon keskellä.

*****

Henry Räsänen on teatterin ammattilainen, näyttelijä, ohjaaja, kouluttaja ja kuttuurintuottaja Outokummusta. Hän on maineikkaan Maarianvaaran kiertävän kesäteatterin puuhamies, perustaja ja toiminnanjohtaja. Muistan hänen mainiot tulkintansa Eino Leinosta ja Aleksis Kivestä jo vuosien varrelta – ja koskettavan Työttömän monologinsa 2000-luvun alkupuolelta.

Timoi Munne on Petroskoista oppia hakenut näyttelijä, rock-muusikko, karjalankielinen tutkija ja Pohjois-Karjalan mestari vuoden 2019 tarunaniskennän kisoissa – SM-kisojen hopeamitallisti. Muistan hänen tulkintansa Daniil Harmsin lyhytproosasta ja muusikkouransa alun, yli 20 vuotta sitten Folkswagen-yhtyeessä, yhdessä Suonna Konosen kanssa.

Öisinajattelija