Talouden rajaton kasvu

Talouden hillitön ja rajaton kasvu, rikkaiden teollisuusmaiden talouspoliittisen eliitin itsekkyys populistisine kasvuvaatimuksineen tuhoaa lopulta maapallon elämän ja siinä sivussa koko ihmiskunnan. Tiedämme sen oikein hyvin – kuten tiedämme myös ilmastonmuutoksen kiihtyvän tahdin. Tieto ei auta, olemme kohta viimeisellä rannalla…, ilman ydinsotaakin.

Tiedämme senkin mitä pitäisi tehdä, vaan emme toimi, vaikka tutkittua tietoa on riittämiin.

Ylikulutuksen sijaan olisi nimittäin kyllä tarjolla ja tarjottavana uudenlainen visio ns. hyvästä elämästä, johon korulausein aina viitataan. Ainut tie on jopa perin yksinkertainen: luontoa ylikuormittavan tuotannon vähentäminen, kulutuksen kohtuullistaminen erityisesti rikkaissa maissa sekä inhimillisten arvojen uudelleenmäärittely. Ja ennen kaikkea ripeä toiminta tässä ja nyt.

Maailmanlaajuisen ekologisen kriisin juurisyy on nimenomaan talouskasvu.( SE EI TODELLA OLE IHMISKUNNAN PELASTUS, VAAN todellinen syy, NOPEIN TIE HELVETTIIN!)

Edellämainitut lauseet eivät ole syntyneet Öisinajattelijan päässä. Ne on muuten kaikki napattu (lukuunottamatta suluissa olevaa tekstiä) Kansainvälisen ilmastopaneelin eli IPCC:n julistuksesta, jota tutkijat Tuula Helne (Kela) & Toni Ruuska (Hgin yliopisto) lainaavat ansiokkaasti (HS, Vieraskynä 5.11.2022). Helne & Ruuska muistuttavat myös, että ns. Rooman klubin Kasvun rajat –raportti täytti tänä vuonna 50 vuotta, mutta koska sen varoituksiin kasvusta ja ekologisesta kriisistä ei ole tartuttu, olemme romahduksen ja ylikulutuksen tuhon tiellä.

 

TALOUSKASVUN autuus

IPCC:n tuorein raportti varoittaa myös siitä, että “bruttokansantuotteen globaalin kasvun ja väestönkasvun seuraukset ovat yhä suurimmat syyt kasvihuonekaasupäästöjen maailmanlaajuiselle lisäykselle ilmakehässä”. Paljon muutakin raakaa faktaa tuo raportti sisältää. Sen pahimpia ennustuksia ei ole edes lainailtu mediassa.

Niinpä on hyvä kysyä tässäkin lehdessä ja blogissa sen perään, mitä punavihreä vasemmisto , DEMARIT, VASURIT JA VIHREÄT oikeasti ovat saaneet aikaan vaikkapa hallitusvuosinaan Suomessa? Onko talouskavun vaatimusten autuus läpäissyt koko puoluekentän ja kiihtyykö ylikulutuksen, luonnon riiston ja militaristisen asetuotannon kasvu, siis mainittu tuhon tie entisestään lähivuosina? “Ylikulutuksesta kestävyyteen johtaa vain yksi vakaa tie: rikkaiden ja ylikuluttavien talouksien on suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti tuotettava ja kulutettava vähemmän, kunnes kestävä taso saavutetaan. Lopulta hyötyjiä ovat kaikki, niin ihmiset kuin muu luontokin”, kirjoittavat Helne & Ruuska.

Miten te, siis poliittiset päättäjät oikealta vasemmalle, teollisuusmiehet ja naiset, pankkiirit, ay-johtajat ja ympäri maailmaa lentelevät markkinatalouden gurut kehtaatte valehdella meille vuosi toisensa jälkeen tekevänne kaikkenne ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ylikulutuksen rajoittamiseksi? Kyllä te vain kehtaatte, näköjään, siinä missä muuan uusi tsaari valehtelee orwellin uuskielellä kansalleen yhtä sun toista, tuossa itänaapurissa.

Kannattaa katsoa peiliin – ja miettiä onko tullut muuten hankittua /saatua lapsia tai lapsenlapsia tulevaa tuhoa todistamaan?…

Öisinajattelija