Suomi on kesäisin pienten paikallisten kulttuuritapahtumien suhteen hyvin monipuolinen maa. Kesäteattereita toimii joka puolella pilvin pimein ja kisailua harrastetaan saappaanheitosta karhunveistoon. Myös tarinaperinne elää – ja huumori! Pienet tapahtumat vain harvoin yltävät uutisaiheiksi kun huippuurheilu ja rokkifestivaalit dominoivat mediaa. Usein tuntuu, että vain kaupallisuus ja markkinameininki puhuttaa ja liikuttaa journalistejakin. Se on peräti valitettavaa.

 

Kärsämäki yllättää aina

Pieni Kärsämäen kunta Suomen keskipisteessä järjesti lauantaina 16.7.2022 koronatauon jälkeen maineikkaat Tarinaniskennän SM-kisat Frosteruksen koululla. Sivistysjohtaja Ira Toppinen avasi tilaisuuden ja mainitsi yklpeydellä, että kisat järjestetään nyt jo 19. kerran. Hän korosti niiden merkitystä Kärsämäelle. Kisojen ohella myös paikkakunnan kuuluisa Paanukirkko ja pääkirkkokin olivat kolmen upean konsertin paikkana. ARS-Kärsämäki esitteli puolestaan nuorta taidetta aivan kylän keskustassa.

Tarinaniskennän SM-kisojen voittajan, rovaniemeläisen eläkeläisen Matti Immosen Sonninhakureissu kuvasi sitä kuinka Lada-autolla kuskattiin mylvivää sonnivasikkaa vastaantulijoiden hämmästellessä pitkin Lapin pääkaupungin teitä. Kisaajia oli Kärsämäellä yhteensä seitsemän ja tuomariston mielestä nyt parin vuoden tauon jälkeen pidetty SM-tarinointi oli erittäin tasaista ja korkealaatuista. Ainoana puutteena pidettiin monen kilpailijan harrastamaa “ylinäyttelemistä ja elehtimistä” perinteisen tarinankerronnan sijaan. Aiheet olivat hyvinkin humoristisia ja niiden päähenkilöt varsin erikoisia. Sonnivasikan ohella esiintyivät muun muassa Masi-koira, Maailman paras mies Eelis, saamelaiset evakot ja taivaalta tipahtanut made sekä kaiken kukkuraksi vanha traktori.

 

Tuupovaara menestyi

Pohjoiskarjalainen tarinaperinne sai jälleen kerran tunnustusta Kärsämäellä. Voitto meni lauantaina 16.7. pidetyissä kilpailuissa Rovaniemelle, mutta Tuupovaarasta kotoisin oleva eränkäyntiä harrastava Matti Pesonen sijoittui hopealle ja valloitti runsaslukuisen yleisön vanhan traktorin kommelluksista kertovalla tarinalla Harmaa verkku. Myös tuupovaaralainen paluumuuttaja Tuula Lappalainen menestyi ja traagikoominen Naiset kalassa sai tuomariston erikoismaininnan. Sekä voittaja Immonen että hopeamitalisti Pesonen korostivat loppupuheenvuoroissaan lukemisen ja suullisen tarinankerronnan merkitystä myös lasten kulttuuriharrastusten innoittamisessa.

Öisinajattelija

(Tarinaniskennän SM-tuomariston psta

Pentti Stranius (pj)