Taustaksi

Tier on toukokuussa 2018 perustettu saksalainen startup-yritys, joka vuokraa sähköpotkulautoja. Sillä on toimintaa yhteensä 21 Euroopan kaupungissa ja 11 maassa (ehkä nyt jo useammassakin), mukaan lukien kaikissa Pohjoismaissa. Yritys nousi uutisiin Suomessa sen aloitettua toimintansa Helsingissä maaliskuussa 2019, aluksi vain 500 potkulaudan merkeissä. Nyt firma on laajentanut lonkeronsa myös Joensuuhun tuomalla 750 vihreää (Huom. väri!?) potkulautaa Joensuun pikkukaupunkiin.

 

Turhakkeet, Tier ja ryöstökapitalismi

Sivumennen sanoen saksankielinen substantiivi Das Tier tarkoittaa eläintä. Eläimellistä on Tierin toiminta muutenkin, joskaan eläimet eivät ole lähellekään yhtä epäinhimillisiä ja laskelmoivia kuin Tier-yrityksen markkinamiehet ja omistajat.

Imperialismi on tunnetusti kapitalismin korkein muoto – toiseksi korkein on ryöstökapitalismi. Se tuottaa parasta aikaa maapallon resursseja kuluttavia turhakkeita kiiihtyvään tahtiin. Niitä myydään härskisti samalla niin sanottuja uusia “tarpeita” ihmiskunnalle mainostaen ja uusia “trendejä” keinotekoisesti luoden. Ryöstökapitalismi ei kaihda keinoja, ei edes väkivaltaa ja sotaa, kuten olemme saaneet viime vuosina ja aivan viime kuukausina huomata. Geopolitiikka on eräs keino perustella markkina-alueiden laajentamista, uusjakoa ja luonnonrikkauksien ryöstöä. Pahiksen rooli tässä imperialistisessa ryöstökapitalismissa on tällä hetkellä Venäjää johtavilla superrikkailla ja armeijalla. Historiaa ei silti pidä nollata ja unohtaa, sillä imperialistista politiikkaa harjoittavat kärkivaltiot ovat käyneet sotia jo vuosikymmeniä II maailmansodan jälkeenkin, ennen vuotta 2022.

 

Tier ja sähköpotkulaudat

Sähköpotkulauta on malliesimerkki turhakkeesta, josta on luotu nuorekas “markkinatrendi”, ryöstökapitalistinen rahahana. Samalla se on istumakulttuurimme kiistattomampia todisteita siitä miten leikkivästä ihmisestä muokataan liikkumaton ihminen. Tässä ei ole vielä lähellekään kaikki, mitä lauta edustaa. “Vihreä” tierlauta valehtelee jo värillään! Se ryöstää akkumateriaaleihinsa luonnon resursseja, kiihdyttää kaivostoimintaa ja sähkön luxuskulutusta. Laudan käyttöiäksi on laskettu esimerkiksi Joensuussa noin puoli vuotta (?). Se on melkein kertakäyttö(hyödytön)hyödyke, joka viskataan milloin mihinkin estämään muuta liikennettä.

Sähköpotkulauta on jo aiheuttanut kuolemantapauksia ja juopuneet kuljettajat viikonloppuisin onnettomuuksia. Kansantaloudellisesti lauta on täysin hyödytön, jopa vaarallinen ja vahingollinen lisätessään liikkumatonta elämäntapaa ja sairaalakäyntejä. Kuinka on mahdollista, että esimerkiksi Joensuun päättäjät ovat voineet sallia Tier-yhtiön harjoittaman ryöstökapitalismin kaupungissa? Eikö millään ole mitään väliä? Jos olisin anarkisti, voisin yllyttää kansalaisia tuhoamaan sähköpotkulautoja mielin määrin…tai ainakin julistaa ne ajattelevan nuorison keskuudessa täydelliseen boikottiin!

Öisinajattelija