Merilohen nousu ja tuho

Simen Saetre & Kjetil Östli: Vieras laji. Kuinka lohesta tuli miljardibisnes. Gummerus 2023, 489 s

Avainsanat: Norjalainen lohi, “vieras laji”, karmea kalanjalostus, lohibisnes, kalasairaudet

Pisteytys: *****

 

Lohikala bisneksenä

Lohi tempaistiin vedestä, omasta villistä ympäristöstään, kesytettäväksi 1970-luvun Norjassa. Siitä on tullut pitkälle jalostettua arkiruokaa, mutta norjalaislohi on myös verkkoaltaissa kasvatettua kannattavaa ja helppoa bisnestä. Eivät vain Japani tai Venäjä ole valtamerten ryöstökalastajia, sillä pöyristyttäviä ilmiöitä näyttää löytyvän länsisuunnastakin.

Norjassa elää paitsi öljymiljonäärejä, myös äkkirikastuneita nuoria “lohimiljardöörejä. Kalanjalostus ei ole ollut yksittäiselle lohelle muuta kuin vahingoksi, vaikka emme halpaa kalaa syödessämme sen tarinaa ajattelekaan. Hyvä olisi ajatella, sillä kalamarkkinoiden kuningas, Norjan lohi ei ole  ollenkaan niin terveellistä kuin luulisi.

Norjalaiset Simen Saetre & Kjetil Östli ovat tehneet vuosikausia tutkimustyötä Vieras laji -kirjansa parissa. Työssään he ovat kohdanneet myös markkinamiesten vastarintaa ja uhkailuja. Tuloksena on koruton tarina yksityisbisneksestä (Norjassa jalostusaltaat ovat yksityisomistuksessa), mikä järkyttää ahneudella ja vaarallisilla meriluontoon kohdistuvilla sivuvaikutuksilla.

Norjalaisen lohen maailmanvalloitus etenee kiehtovassa tietokirjassa luku luvulta. Lohielinkeinon synty, lohen jalostus, värjäys ja kalasairauksien (täin) leviäminen käsitellään. Kalan terveellisyyteen liittyvät harhat, markkinoiden valta ja kalatalouden kiemurat ja bisnestä vaarantavat lohitutkijat ovat oma lukunsa. Kun lähdeaineistoakin on kirjassa lähes 70 sivullista, voi puhua perusteellisesta työstä.

Loppupäätelmä: lohikalaa syödessä kannattaa miettiä sen alkuperää ja “jalostuksen” todellisia vaikutuksia.

Öisinajattelija, kalan ja vihannesten ystävä