On pakko puhua politiikkaa, ulkopolitiikkaa.
Olen nimittäin yhä ymmällä ja hämmennyksissä siitä kuinka vähällä julkisuudella Viron sotaministeri Riho Terras selvisi tiistain Nato-lausunnoistaan, jotka koskivat suoraan Suomea, Suomen ulkopolitiikkaa.

Faktat pöytään

Viron puolustusvoimien komentaja Riho Terras toivoo Suomen liittyvän Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton täysjäseneksi.Terras matkasi ensimmäisellä ulkomaanvierailullaan Suomeen. Hänen mielestään Suomen Nato-jäsenyydelle ei ole teknisiä esteitä.
”-Arvioni mukaan Suomen liityminen Natoon nostaa varmasti Suomen ja koko alueen turvallisuutta”, Terras sanoo TV – Ajankohtaisen Kakkosen haastattelussa. Hänen mukaansa Suomi jakaa samat arvot Naton kanssa. ”Olen vakuuttunut, että usein suomalaisten yhteistyökyky on isompi kuin jollakin vanhalla ja kunnioitetulla Nato-partnerilla”.

Jos muistelen menneitä, Suomessa itänaapurin sotaharjoitusehdotukset torjuttiin huumorilla Mäntyniemen saunassa – vaikka elettiin Kekkoslovakiassa. Nyt joku nuorvirolainen sotaministeri saa puhua ja puuttua maan sisäisiin asioihin kenenkään reagoimatta. Jo on aikoihin eletty!
Jakaako Suomi todella samat arvot Naton kanssa. Ei, ei minun käsitykseni mukaan. Juuri siksi YK on ollut pääkanava esimerkiksi suomalaisessa rauhanturvaamisessa. Esimerkiksi Nato-johtoisesta Afganistan-operaatiosta on oltu hyvinkin erimieltä Suomessa kuin Naton päämajassa.

Suosittelen lämpimästi luettavaksi Reko Ravelan uutta kirjaa Afganistanista: sota siellä on loputon ja juuri Nato epäonnistunut ”rauhanturvaamisessa” täysin. Viime uutiset puhuvat puolestaan. Ei Suomi ole jakamassa näitä Nato-”arvoja”. Sotaministeri Riho Terras puhuu puuta heinää, vasten parempaa tietoa, vastoin Suomen kansan mielipidettä! Enkä usko edes tavan virolaisten olevan Rihon kanssa ihan samaa mieltä.

Esko Seppänen paljasti Nato-”yhteensopivuuden” jo yli 10 vuotta sitten

Melkein haikailen menneeseen. Kun Suomella oli vielä sellainen Nato- ja hötörahatuntija EU:ssa kuin meppi ESKO SEPPÄNEN. Kaukaaviisas Seppänen selosti meille EU-amatööreille / matkalaisille Brysselissä jo yli 10 vuotta sitten – muistiinpanojeni mukaan – suunnilleen näin:
”Suomen NATO-yhteensopivuus on rakennettu asevarustelussa ja armeijan tekniikoissa jo sen luokan asteelle, että liittyminen käy lähivuosina kivuttomasti. Armeijan sisäpiirissä asia tunnetaan, mutta siitä tietenkin vaietaan…”

Niin, nyt ei tarvitse enää vaieta: elämme Niinistön kokomustasuora-Suomessa! Eihän tässä muuta tarvitakaan kuin se, että Viron natottunut Suurvalta meitä neuvoo Natoon, kun sinne itse emme ymmärrä mennä. Kansa kun on niin tyhmää, että äänestää koko ajan väärin…

Öisinajattelija