Poliittisen yläluokan kansantaudit, Alzheimer tai dementia on varmaan iskenyt  Öisinajattelijaan. En millään muista, mistä lehdestä luin osuvan määritelmän suomalaisista keikkalääkäreistä: ”nykyajan käenpoikia”. Älkää hyvät köyhät lääketieteen opiskelijat loukkaantuko, mutta aikamoisia käenpoikiahan nämä ammatikseen terveyskeskuksesta toiseen ramppaavat tohtorit ja tohtorinnat ovat. Käyvät rahastamassa toisten pesämunilla! Ja tuskin käteltyään jättävät hoidokkinsa toisten haudottavaksi tai saattohoitoon. Näin köyhien kuntien ja kundien menot kasvavat ja kulut kulkeutuvat ylisuurina palkkasummina (kilometrikorvausten, päivärahojen yms. kulukorvausten vuoksi) isojen firmojen pohjattomaan hissikuiluun… Sinne samaan kuiluun on menossa myös pikahoitojen ammattitaito, luulisin.
 
Mallia Tshehovista
 
Toivoisi, että tohtoriporukassa ”maalaislääkäri Kiminkinen” olisi sittenkin enemmistöilmiö…ja nämä jatkuvassa amok-juoksussa viilettävät valkotakit jaksaisivat vaikka joskus pysähtyä lukemaan Anton Tshehovia. Hänkin oli lääkäri – kuten moni 1800-luvun loppupuolen ”maalaisnarodnikki” Äiti-Venäjän aroilla ja tiettömien taivalten takana. Heille palkaksi riitti leivänkannikka tai tattaripuuro  – ja kiitokseksi pelastettu potilas. Suon kyllä mielelläni nykylääkärin leivälle voita ja kinkkuakin, mutta rajansa ahneudella. Ihmettelen , että huutavia ääniä ei kuulu edes niiden satojen suomalaislääkärien kurkusta, jotka ovat  menneinä vuosikymmeninä saaneet tsehovilaisen oppinsa vaikka Pietarin I lääketieteellisestä instituutista. Ovatko hekin jo siirtyneet käenpoika-keikoille? Vai hoitelemaan pelkästään venäläisiä uusrikkaita?
 
Poikien ympärileikkaus
 
Sitten lääketieteellistä leikkausasiaa. Kun olen pohjimmiltani pohjanpoika, puutun vain poikien ympärileikkaukseen. Se on selkeästi kriminalisoitava Suomessa siinä missä tyttöjenkin ympärileikkaus. Kysymys on samankaltaisesta sukupuolielinten silpomisesta. Vain ani harvoin, esinahan ollessa äärimmäisen tiukka, jonkinlaista viiltoa voidaan tarvita hygienisistä syistä, mutta esim. koko esinahan poistoon ei ole minkään valtakunnan tarvetta. Esinahalla, joka on tuntohermoja täynnä kuten naisen klitoris, on aivan oma roolinsa sukupuoliaktissa.
 
On lähinnä käsittämätöntä, että Suomen sosiaali- ja terveysministeriö on vielä viime vuosina neuvonut uskonnollisten ympärileikkausten tekemistä sairaanhoitopiireissä, jotta vältyttäisiin ”puoskaroinnilta”. Näin SUOMALAINEN VIRANOMAINEN ANTAA HILJAISEN SUOSTUMUKSENSA POIKIEN YMPÄRILEIKKAUKSILLE (!?).
 
Näen muutaman päivän ikäisen poikavauvan ympärileikkauksessa myös uskomattoman uskonnollisen paradoksin. Vanhan testamentin mukaan Abraham oli 99 –vuotias kun hän jumalan neuvosta antoi ympärileikata itsensä. Miksi nykyisin uhreiksi joutuvat puolustuskyvyttömät vauvat? Eikö voisi odottaa ensimmäiset sata vuotta, josko yksilön oma tahto ja järki sanoisi mitä mieltä kukin on ympärileikkauksesta, sukupuolielimensä silpomisesta?

Ai niin, mahtavatko keikkalääkärit tehdä ympärileikkauksia? Sehän on niin helppoa ja kivutonta – nips-naps ja esinahka veks!

Joensuun virallinen Öisinajattelija
 
PS. Kannattaa lukea Kari Heusalan artikkeli  ”Vaikuttaako ympärileikkaus seksuaaliseen nautintoon?”, joka löytyy täältä:
http://www.mtv3.fi/helmi/viikonvaihde/artikkeli.shtml/491527?viikonvaihde-viihdetta-kolumnit