Aiemmin jo ”pakko rokotus- laki” herätti kuumaa keskustelua, etenkin hoitohenkilökunnan parissa. Tämä uudistunut tartuntatautilaki velvoittaa työnantajan valvomaan, että riskiryhmien kanssa työskentelevä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta ei saa jatkossa tehdä töitä ilman pakollisia rokotteita. Laki todettiin hyvin pian hyvin ongelmalliseksi ja sen parissa onkin tapahtunut sen verran reiluja ylilyöntejä, esimerkiksi uhkailuja irtisanomisilla, että sittemmin laki on päätetty avata uudelleen ja sitä tullaan tarkentamaan. Lain muuttuessa osa työnantajista ja lähiesimiehistä unohtivat myös lain kirjaimen siitä, ettei mitään arkaluontoisia henkilötietoja (joihin terveystiedot ja niiden mukana rokotuksetkin kuuluvat) saa levitellä nähtäville tai ettei mitään ylimääräisiä rekistereitä saa pitää. Kahvihuoneiden seinille ilmestyi ympäri suomen listoja, joihin piti laittaa oman nimen perään rasti, jos on rokotuksen ottanut. Osa esimiehistä tenttasi myös suoraan työntekijältä, josko tämä on rokotettu. Kumpikaan esimerkeistähän ei ole millään tavalla asiallista tai luvallista käytöstä.

Hoitajien ammattiliitto SuPer on ottanut napakasti kantaa pakkorokotuksiin. SuPerin mukaan pykälää on selkiytettävä siten, että siitä ei synny rokotuspakkoa. Muutus on valmistelussa ja muutosesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle 5. joulukuuta. SuPer pitää selkiyttämistä äärimmäisen tärkeänä. Päätös missä tiloissa työskenteleviä rokotussuojavelvoite työpaikoilla koskee, ei läheskään aina ole perustunut lääketieteelliseen arvioon, vaan päätöksiä ovat tehneet muun muassa kuntien perusturvajohtajat tai vastaavat johtavassa asemassa olevat henkilöt ilman, että päätöksen taustalla olisi ollut lääketieteellistä arviointia.

SuPer vaatii säännöksen sanamuodon muuttamista siten, ettei sen perusteella sosiaali- ja terveydenhuollossa riskiryhmien parissa työskenteleville aseteta tosiasiallista pakkoa rokotusten ottamiseen. Säännöksen tulee siis olla suositusluontoinen. Rokotuskattavuuden parantamiseksi tulisi pakon sijasta ennemminkin käyttää valistusta ja kannustusta rokotusten ottamiseen.

Väittely rokottamisen puolesta ja vastaan kiihtyi taas tällä viikolla, kun torstaina uutisoitiin, että Pohjanmaalla Luodon kunnassa todettiin tuhkarokkotartunta. Tartunta on esikouluikäisellä lapsella. THL:n mukaan altistuneita on nyt jo 300. On sanomattakin selvää, että tilanne on oikeasti vakava ja tuhkarokko on melkoinen pirulainen. Moni erheellisesti kuvittelee sen olevan vain normaali lastentauti jonka voi tuosta vain huoletta antaa tarttua omaan lapseen. Tuhkarokkovirus voi vahingoittaa keskushermostoa. Pelätyin komplikaatio on aivotulehdus. Myös pysyvää vammautumista voi tapahtua. Aiemmin terve lapsi saattaa viettää loppuikäisensä pahoin vammautuneena. Myös keuhkokuume kuuluu jälkitauteihin. Ja keuhkokuumehan on yksi yleisimpiä kuoleman syitä, etenkin iäkkäiden ja vastustuskyvyltään heikompien kohdalla.

Vaikka tuhkarokosta selviäisi, saattaa se silti hyvinkin olla osatekijä monen lapsen infektiokuolemissa, koska elimistön puolustusjärjestelmän toipuminen ennalleen voi kestää useita vuosia. Eikä tuhkarokkoon sairastuneen ja siitä näennäisesti parantuneen lapsen vanhempien kannata huokaista helpotuksesta heti, sillä yksi karmeimmista jälkitaudeista on subakuutti sklerosoiva panenkelafiitti eli SSPE, joka on hiljakseen etenevä aivosairaus. Kuoleman lähestyminen voi kestää 6–9 vuotta, ja tauti puhkeaa vasta 5–15 vuotta tuhkarokon sairastamisen jälkeen. Aivot tuhoutuvat vähitellen. Parannuskeinoa ei ole olemassa.

Voin ymmärtää ihmisten pelon ja tuohtumuksen rokotepakkoja kohtaan. Etenkin kun puhutaan influenssa-rokotteista ja muista rokotteista joita kehitellään nopeasti ja tutkimustuloksia ei ole. MPR-rokote, joka lapsille juurikin esimerkiksi tuhkarokon estoon annetaan, on kuitenkin eri asia. Rokotetta on tutkittu ja käytetty jo vuosikymmeniä. Kausittain kuulee pelkoja esimerkiksi rokotteiden sisältämän alumiinin takia. Myyntiluvan saaneet rokotteet on testattu huolellisesti, ja niiden turvallisuutta valvotaan ja seurataan koko ajan. Alumiinin osalta maksimi mitä rokotteessa saa olla on 1,25 mg/annos. Lasten ja nuorten osalta määrä rokotteessa on 0,5-0,7mg/annos. Osassa heille suunnattuja rokotteita ei ole alumiinia ollenkaan. Vertailun vuoksi kannattaa muistaa, että levyllinen suklaata voi sisältää alumiinia jopa 30mg ja tavallinen yrttitee mukillinen 13mg.

En kannata rokotepakkoa, mutta toivon silti, että ihmiset ihan oikeasti ajattelevat, mitä kieltäytyminen rokotteesta tarkoittaa. Nytkin pohjanmaan tapauksessa 1 ainoa tartunta on saattanut 300 muuta ihmistä vaaraan. Yhden ainoan lapsen sairastuminen saattaa aiheuttaa joko lapselle itselleen pysyvät vammat tai jollekin 300:sta muusta altistuneesta jopa kuoleman, mikäli tauti pääsee saamaan otteen. Lapsen vanhempien huoli ei valitettavasti ole ohi seuraavaan 15 vuoteen täydellisesti.

Tulee muistaa, että sairastunut ihminen aiheuttaa myös vaaran häntä hoitaville henkilöille. Tässä tapauksessa vaarassa ovat mm. terveydenhuollon ammattihenkilöt, esimerkiksi hoitajat. Tuskin kukaan rokotuksesta kieltäytyessään toki ajattelee, että ompas hienoa, jos joskus minun vuokseni hoitohenkilökunta ja sadat muut ihmiset ovat ihan aidossa vaarassa, mutta näin nytkin tosi elämässä on käynyt.

En kuitenkaan hyväksy, tässäkään asiassa, sitä jumalatonta öyhöttämistä mitä somessa nyt käydään. Rokotusten ottamatta jättäjiä vaaditaan vangittavaksi tai suunnilleen teloitettavaksi. Heidän lapsensa halutaan ottaa huostaan tai rokottamattomille lapsille halutaan perustaa karanteenialueita ja omia kouluja. Myös väkivallalla uhkailua esiintyy puheissa. Meidän täytyy voida keskustella asiasta vakavasti, mutta ilman ylilyöntejä ja turhaa vihan lietsontaa.

Toivon kuitenkin, että jokainen ihan oikeasti miettii kantaansa rokotteisiin. Jokaikiseltä kantilta. Onko minun vakaumukseni tai joku muu syy oikeasti isompi kuin lähimmäiseni oikeus terveyteensä? Onko minun ajatukseni rokotuksesta kieltäytymisestä isompi oikeus kuin samassa yhteisössä elävän lapsen oikeus elää vammautumatta elämäänsä? Haluaisin ihan oikesti uskoa, ettei kukaan halua vastuulleen sitä että naapurin lapsi kuolee muutaman vuoden päästä minun valintani takia, aivot täysin tuhoutuneena.