Paljonko ajattelisit olevan kohtuullinen korvaus toisen ihmisen hoitamisesta, yötä päivää? Niin tiiviisti, että hoidettavan luota voisit olla poissa maksimissaan ihan muutaman tunnin päivässä. Tämäkin vain hyvällä tuurilla ja parasta toivoen. Vapaapäiviä kuukaudessa olisi vain 2-3 ja aina ei olisi mahdollista pitää niitä edes kuukausittain.

Moni meistä arvioisi varmaankin, että kyllähän noin keskeytymättömästä, raskaasta ja sitovasta työstä täytyisi saada tuntuva korvaus, jopa useampi tonni kuussa? Pyhälisät ja iltakorvaukset? Lomarahat?

Mitäpä jos kerron, että tuhannet ihmiset Suomessa tekevät tätä korvaamattoman arvokasta työtä jopa niinkin pienellä korvauksella kuin 392,57 euroa kuukaudessa. Ja tästä vähennetään toki myös verot.

Puhun nyt omaishoitajista, jotka sitoutuvat hoitamaan omaa läheistään itse kotona. Vastaamaan siitä samasta hoidosta ja hoivasta mitä muuten toteuttaisi esimerkiksi kunnallisen kotihoidon tai laitoshoidon lähihoitaja. Jos lähihoitajan nipinnapin 2000 euron kuukausi palkka on käsittämättömän pieni työn raskauteen ja vaativuuteen nähden, niin omaishoitajien muutaman satasen korvaus on mielestäni häpeäpilkku hyvinvointi yhteiskunnassamme. Samoin myös muut omaishoitajan tuet, esim juuri ne vapaapäivät, ovat huolestuttavan heikolla tolalla.

Kuinka moni meistä jaksaisi päivästä toiseen puurtaa työksemme esimerkiksi vaikeasti vammaisen lapsen tai jo syvästi muistisairaan ikäihmisen perushoidon ja hoivan parissa, 24 tuntia vuorokaudessa, niin että joka toisella viikolla suunnilleen olisi yksi vapaapäivä? Joskus ei sitäkään.

Omaishoitajuudessa toki suurta roolia näyttelee rakkaus. Rakkaus omaa läheistään kohtaan ja halu jatkaa elämää yhdessä ilman, että rakas ihminen joutuisi laitokseen asumaan tai muulla tavalla vieraiden ihmisten hoivan kohteeksi. Mielestäni on kuitenkin räikeästi väärin käyttää tätä rakkautta niin surutta hyväkseen, kuten nyt yhteiskunta käyttää. Olisi kiireesti jo aika miettiä parempia tukia ja esimerkiksi kunnollista määrää vapaita omaishoitajille, jotta he voisivat pitää huolta myös itsestään.

Nyt jo moni omaishoitaja hoippuu jaksamisensa rajoilla. Mennään päivä kerrallaan sinnitellen ja pärjätään lähinnä sisulla. Työskentelen itse lyhytaikais-yksikössä lähihoitajana ja tapaan loppuun väsyneitä omaishoitajia paljon.

Sijaishoidon maksu vapaavuorokausilta on korkeintaan 11,40 euroa vuorokaudessa (vuonna 2018). Tämä koskee myös palvelusetelillä hankittua palvelua. Monissa kunnissa on siirrytty toteuttamaan laitoshoivaa tehostettuna palveluasumisena, myös lyhytaikaishoivaa. Tämä on ollut suuri huononnus myös ikäihmisten omaishoito-perheille, siinä missä muillekin jaksoja käyttäville ikäihmisille.

Jos aiemmin esimerkiksi Hämeenlinnassa vanhainkodissa toteutettu lyhytaikaishoito maksoi 48,90eur/vrk kunnes maksukatto (683eur/vuosi) täyttyi. Sen jälkeen vuorokauden hinta oli 22,50euroa/vrk. Tehostetutussa palveluasumisessa hinta on aina 40,40eur/vrk, eikä se kartuta maksukattoa.

Jos esimerkiksi omaishoidettava ikäihminen oli viikon kuukaudessa lyhytaikaisjaksolla, maksoi hän ennen siitä 3:ssa kuukaudessa maksukaton täyteen ja loppuvuoden hinta oli 1117,8 eur.

Tehostettuna palveluasumisena sama aika maksaa melkein 650 euroa enemmän.

Lisäksi ennen vanhainkoti-hoivaan kuului lääkkeet, vaipat, haavanhoitotarvikkeet, pesuaineet, rasvat ja kaikki mitä saattaa kuvitella tarvittavan ikäihmisen hoitamiseen. Tämä siis kevensi omaishoito-perheen kuluja melkoisesti joka kuukausi. Nykyään tehostetun palveluasumisen ei kuulu edellä mainitut tarvikkeet, vaan kaikki pitää hommata itse ja pakata mukaan jaksolle.

Jos meillä ei olisi omaishoitajia, aika moni ikäihminen ajautuisi huomattavasti aikaisemmin pysyvään laitoshoitoon tai ainakin olisi kotihoidon palveluiden piirissä. Tämä puolestaan on yhteiskunnalle moninverroin kalliimpaa kuin se, että omainen itse hoitaa rakasta ihmistään kotona.

Moni sairasta lastaan hoitava puolestaan joutuu jäämään pois työelämästä ainakin osittain tai kokonaan ja vaikutukset koko perheeseen ovat sielläkin suuret.

Olisiko aika jo satsata omaishoitajiin kunnolla? Ikäihmisten ja muistisairaiden määrä yhteiskunnassamme kasvaa tulevina vuosina hurjasti. Tarvitsemme erilaisia vaihtoehtoja hoidolle ja hoivalle. Omaishoitajuus tulee säästämään jatkossa vielä isomman määrän rahaa yhteiskunnalle, jos läheiset vain jaksavat hoitaa omiaan kotona. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään omaishoitajaa!