Seinäjokelainen vasemmistovaltuutettu on Facebook-kirjoituksessa huolissaan väkikadosta kärsivän Etelä-Pohjanmaan vetovoiman puutteesta. Hän poimii muutaman viime päivien uutisen kahden maakunnan yhteisestä sanomalehdestä Ilkka-Pohjalaisesta. Nämä tapahtumat saattavat panna epäröimään jotkut lakeuksille muuttoa harkitsevat.

1. Kyläläiset vastustavat kylään perustettavaa lastensuojeluyksikköä. 2. Iso joukko kiilasi auton ojaan, pahoinpiteli kyydissä olleen maahanmuuttajan ja kirjoitti auton kylkeen ”mamu”. 3. Nuoret miehet pokkasivat erään palkinnon mustasinisissä IKL-henkisissä asuissa. 4. Paikallislehden päätoimittaja eroaa, sillä valtuutettu ja kunnanjohtaja kielsivät kirjoittamasta tietystä asiasta ja lehden hallitus ei tukenut häntä.

Jokainen näistä neljästä tapauksesta kielii demokratian halveksunnasta.

Journalistisin periaattein toimiva vapaa lehdistö ja muu tiedotusväline on demokratian kulmakivi. Päätösvallan pitäminen toimituksen hallussa on asia, josta ei sovi tinkiä piiruakaan, ilmestyy esimerkiksi lehti sitten valtakunnanlaajuisesti tai yhdessä kunnassa.

Demokratiaa ei uhata vain lakeuksilla, joten väestökadon ainoa syy ei ole kyseinen ilmapiiri. Kun ilmajokelainen kunnanjohtaja luulee, että hänen vaatimuksensa jutun hyllyttämisestä koskee vain ja ainoastaan tätä kyseistä juttua, hän erehtyy. Jos lehti antaa ulkopuolisen painostukselle periksi Etelä-Pohjanmaalla, samalla se hyväksyy painostuksen esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla.

Painostuksen hyväksyvä eteläpohjalainen lehti antaa samalla luvan, että pohjoispohjalaisesta lasten hyväksikäytöstä ei saa kirjoittaa. Kaleva kirjoitti aikanaan lestadiolaisen uskonyhteisön harjoittamasta pedofiliasta, vaikka lehteä uhattiin muun muassa tilausten joukkoirtisanomisella. Ilmajoki-lehden päätoimittaja osoitti Kalevan päätoimittajan tavoin suoraselkäisyyttä, torjui painostuksen ja laittoi jutun lehteen.

Ilmajoella juttu kertoi valtuutetun osallistumisesta kokoukseen, vaikka hänen olisi pitänyt pysytellä karanteenissa juuri Espanjasta palattuaan. On tapahtuma iso tai pieni, demokratiaan kuuluu se, että tiedotusväline uutisoi välittämättä toimituksen ulkopuolisesta painostuksesta.