Kansan käyttöön entratun Vanhan Patruunatehtaan alue on Lapuan sydän, sielu ja tunteet.

Oletko nähnyt oikein komeaa kaupunkia?

Sellaista, jolla on hartiat kuin ladon ovet. Joka on niin komea, että vaikka siltä rosvo pöllisi lompakon, se ei jättäisi laskua maksamatta.

Sellaista, että naiskaupunki viihteellä ja haku päällä istuisi sen kelkkaan.

Minä olen nähnyt.

Hampuri on sellainen, vaurasta väki. Pariisi on sellainen ja Rooma. Vanhaa ja vaurasta väki.

Oletko nähnyt oikein kaunista kaupunkia?

Sellaista, että haku päällä mieskaupunki myisi sielunsa.

Minä olen nähnyt.

Lapua on sellainen. Vanhaa ja kaunista väki.

Komeaa ja kaunista kaupunkia ei voi rakentaa vuosikymmenessä. Rakentamiseen kuluu vuosikymmeniä, -satoja ja -tuhansia. Rahdataan malliksi rinnakkain Rooma ja jokin pieni suomalainen nousukaskaupunki.

Kaunis ei ole kauniskaunista, vaan kaunista on tasapainoinen näkymä, jossa sydän, sielu ja silmät lepäävät. Ei kehittynyt ihmissilmä hamua koreutta vaan tasapainoa ja karheuttakin. Vanha on kaunista siksi, että siinä on mukana sielu, perinne ja elämänkulku.

Monen paikkakunnan ongelmana on historiattomuus. Kun ei ole koskaan tehty juuri mitään näkyvää, ei jää mitään lapsille kerrottavaa. Oikein kaunis kaupunki kasvaa tekemisen meiningistä. Tampere on punaisin tiiliseinin helmikaulainen nainen. Lapua on sen herttainen pikkupikkusisko.

Suomessa on monia kirkonkyliä ja pikkuisenpuoleisia kaupunkeja, joita ei voi sanoa kauniiksi kuin äärimmäisen tolkun ihminen tai monta asuntoa siellä omistava.

Kauneus ei tule tekemällä tehden. Lapuallakaan asukkaat eivät ota Kauppakatua olohuoneekseen, mutta pirtikseen ottavat koko kaupungin Simpsiöltä Tuomiokirkon, Lapuanjoen sillan ja Kosolan talon kautta kaupungintalolle jne.

Tampere on purkanut riemulla vanhaa, mutta ei ole purkanut kuitenkaan niin paljon, että kaupunki olisi menettänyt muistinsa. Yksi suomen viehättävimpiä kaupunkeja näkyy tiilenpunaisina tiiliseininä.

Rantakaupungit ovat luonnostaan kauniita, jopa Kemi. Tasaiselle maalle on mahdoton pystyttää Taorminaa, jonka horisontissa siintää Etnan silhuetti.

Kun pystyttää tasaiselle maalle uutta kaupunkia, pitää tehdä pääkaduksi kaukaisuuden sineen haipuva kylänraitti ja sen varrelle matalia taloja ja kaaheen laakeita piha-alueita, joihin mahtuu parkkeeraamaan isonkin koslan.