On aika puolustaa maaseutua paikkana asua, paikkana kasvaa ja paikkana tehdä töitä siten kuin sivistysvaltiolle sopii.

Yhteiskunnan sivistyneisyys mitataan sillä, miten ne hoitavat avuttomimpia. On tullut aika lopettaa turkistarhaus. Päätös tukea elinkeinoelämää eettisesti kestävämpään suuntaan olisi vahvassa maatalousmaakunnassa Etelä-Pohjanmaalla tehtynä vaikuttavampi kuin etelän suurissa kaupungeissa.

Eettiseltä kannalta arveluttavasti tuotettujen turkisten kysyntä hupenee samalla tavalla kuin paperin kysyntä digitalisoituvassa maailmassa. Vastuu turkistuotannon alas ajamisesta on yhteinen. Pitää luoda neuvontatukijärjestelmä, joka auttaa tarhauksen lopettavia siirtymään korvaaville tuotantoaloille. Turkistarhaajien luopumistukea voitaisiin rahoittaa EU:lta neuvotellusta elpymisvälineestä.

Turkistarhaus on julmaa ja epäeettistä elinkeinoa eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Eläimiä pidetään tarhoilla oloissa, jotka estävät lajityypillisen käyttäytymisen. Käytöshäiriöt ja terveysongelmat ovat yleisiä.

Tarhaus on menneisyyden elinkeino. Sen myöntävät turkistarhaajat itse todetessaan, että eläinten olosuhteiden parantaminen tekisi alasta kannattamattoman.

Turkistarhauksen vastustamista ei tarvitsisi edes perustella. Kukaan ei voi olla sitä mieltä, että minimaalinen, ilmassa roikkuva ahdas rautalankakoppi saisi olla yhdenkään elävän olennon elinikäinen koti.