Espanjan poliisin Guardia Civilin kaksi sorjaa nuorta miestä menee ovesta torreviejalaiseen pasteleriaan pullakahville, kun itse minä vielä katselen kadulla, asettuisinko tarkkailemaan terassille katuelämää vai sisätilaan kahvilaelämää.

Päätän mennä sisälle, minkä perimmäinen poliisi huomaa. Hän palaa ovelle ja pitää nyökytellen sitä auki niin kauan, että astelen sisään. Guardia Civil on Espanjan asevoimiin kuuluva, pääasiassa poliisitehtäviä hoitava santarmilaitos, jolla on paha kaiku maan diktatuurivuosilta, mutta nyt eletään demokratiassa.

Tämä ei ole koko kuva demokraattisesta Espanjasta eikä espanjalaisten suhtautumisesta poliisiin. Emämaasta irti pyristelevällä Katalonian itsehallintoalueella on toisenlainen meininki. Polttopullot ja kivet vastaan kumiluodit ja vesitykit. Espanjan televisiokanava näyttää aamusta iltaan ja vielä yölläkin, miten poliisi pyrkii hillitsemään mellakoita Barcelonassa.

Pahana poliisina häärää toinen poliisilaitos Policia Nacional, valtiollinen poliisi. Kataloniassa vihataan ennen muuta sitä. Kolmas poliisilaitos, alueellinen poliisi, on ”kiltimpi” omalle väelle.

Katalonialaisista suuri enemmistö kannattaa pysymistä Espanjassa. Hiljainen enemmistö seuraa vaieten tapahtumia. Suuri osa itsenäisyyden kannattajistakin marssii rauhallisesti. Sanansa sanovat haastatteluissa kaupungin mellakka-alueiden yrittäjät, sillä aamulla töihin palatessa vastassa on tuhoa.

Sitten on niitä, jotka eivät kerta kaikkiaan ymmärrä viime aikojen tapahtumien vakavuutta. Selfieitä otetaan vasten liekkimerta. Monet poseeraavat kauniisti hymyillen ja keikistellen kaverin ottaessa kuvaa. Televisiokuvassa nuori, vähäpukeinen nainen heiluttaa tulta vasten rytmikkäästi takapuoltaan.

Tihutyötä tekevät ennen muuta nuoret miehet. He katukiviä irti hakkaavat, kiviä kohti poliisia viskovat, roskalaatikoita raahaavat, ikkunoita rikkovat. En suostu uskomaan, että heistä suurelle osalle on selvillä, mitä asiaa tässä ajetaan.

Tai on kai monilla.

Heidän asiansa on vandalismi. Joku jossain harmaa puku päällä on pannut kaiken alulle. Se on Barcelonan aluejohto. Nyt riuskat nuoret miehet pääsevät luvan kanssa tositoimiin.

Sitten ovat paikalle saapuneet muualta maasta äärioikeistolaiset Espanjan yhtenäisyyttä puolustamaan ja Katalonian separatisteja vastaan tappelemaan. Siinäpä soppa!

Tulevat mieleen ajat eteläpohjalaisilla tanssipaikoilla, kun painijaveljekset kävivät lauantaisin ottamassa yhteen romanimiesten kanssa. Huvinsa kullakin. En ollut paikalla, mutta isot pojat kertoivat.