Miten syvälle ihmisyksilön arkiseen elämään luikertaa lonkeronsa yksinvaltaisesti hallittu, epädemokraattinen valtio?
Tämän tapahtuman kuvaa elävästi ja tarkasti vuonna 1953 Itä-Saksassa syntynyt toimittaja Roland Jahn kirjassaan Wir angepassten überleben in der DDR, Sopeuduimme selviytymään DDR:ssä (Piper Verlag GmbH, 2014).
Pystyäkseen olemaan aiheuttamatta liikaa harmia itselleen tai läheisilleen totalitaarisen maan kansalainen tietäen elävänsä mukana valheessa eläytyy rooliinsa, jonka irvokasta näytelmää esittävä yhteiskunta on hänelle osoittanut.
Jahn kuvaa elämäänsä perheessä, jossa vanhemmat ovat jo alistuneet ja toivovat hartaasti, että lapsikin alistuu. Lapsi ei vielä ymmärrä, että hänen laulamansa laulun sanat voivat olla perin vaarallisia, mutta hän ymmärtää, että vaikkapa opiskelemaan päästäkseen nuoren pitää sopeutua systeemin ihmeellisyyksiin.
Jahn toteaa, että armeija DDR:ssä oli DDR pienoiskoossa. Eräänä hetkenä nuorelle miehelle kirkastuu, että hän ja toverit eivät opettele taistelemaan kuviteltua vihollista vastaan. Harjoitukset on suunnattu omaa kansaa, itseä vastaan.
Jahn huokaa helpotuksesta, kun hänelle ei osoiteta varusmiespalvelupaikaksi länsirajaa, jossa hän saattaisi joutua ampumaan maasta pakenevaa oman maan kansalaista. Helpotuksen huokaus katkeaa, kun hän ymmärtää paikakseen joukot, jotka turvaavat järjestyksen, kun kansalaiset osoittavat mieltään valtion mielivaltaa vastaan.
Raskas taakka on asettunut Itä-Saksassa syntyneen harteille. Mutta niin on raskas taakka asettunut myös Saksan vasemmistopuolueen Linken harteille, sillä se on vasemman laidan perillinen DDR:n entiselle kommunistipuolueelle SED:lle ja sitä vuodet 1989-2007 seuranneelle PDS:lle.
Autoritäärisyys uhkaa Saksassa kuitenkin aivan toiselta suunnalta. Monessa muussa lähialueen maassa uhka on jo silmiinpistävä. Muun muassa Puolassa ja Unkarissa oikeistopopulistiset puolueet ajavat maataan kohti DDR:läistä yhteiskuntaa, demokratian irvikuvaa, jossa oikeuslaitos ja tiedotusvälineet pyritään saattamaan valtiovallan suoraan valvontaan. Suomessakin tuon suunnan kannattajilta on kuultu tätä toivottavan.