Pride-viikko on lopuillaan, ja pian monen päättäjän ja puolueen somet hiljenevät sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksista taas vuodeksi. Sateenkaariprofiilikuvat laitetaan takaisin arkistoon ja sateenkaariliput kaapin perälle. Mutta mitä jos tänä vuonna jatkettaisiinkin Pride-viikkoa aidoilla poliittisilla teoilla? 

Poliitikot yli puoluerajojen ovat jälleen kerran tällä viikolla korostaneet, miten jokaisella tulee olla yhtäläiset oikeudet, miten vähemmistöihin kohdistuva systemaattinen väkivalta pitää kitkeä ja miten Suomen on toimittava ihmisoikeuksien mallimaana. Loppuun on tyylikästä sanoa, ettei tämä saa jäädä vain puheen tasolle. Tarvitsemme tekoja. Ottaen huomioon, miten suuri osa poliitikoista tätä samaa lorua joka kesä tällä samalla viikolla hokee, on itse tekoja nähty kohtuuttoman vähän.

Tässä siis hieman apua sinulle, päättäjä! Nappaa tästä talteen kolme kuumaa tärppiä, kuinka Suomi voisi kannattaa vähemmistöjen oikeuksia muutenkin kuin juhlapuheissa!

1) Translaki kuntoon ja sassiin!

Tätä on odotettu aivan liian pitkään. Translain kokonaisuudistus on yksi tämän hallituksen keskeisimmistä ihmisoikeuslupauksista. Kuinka voi olla niin, että kaudesta on kulunut jo yli puolet, eikä lakiesitystä näy? Kaavailtu nuoret sivuuttava uudistus ei myöskään ole riittävä. Alaikäisten itsemääräämisoikeutta ei voi sivuuttaa.

2) Eheytyshoidot täyskieltoon!

Sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai seksuaalinen suuntautuminen eivät koskaan ole vikoja, joista pitäisi “eheytyä”. Näiden “hoitojen” manipulointiyritykset ovat vaarallisia ja henkistä väkivaltaa. Ne on kiellettävä lailla yksiselitteisesti. 

3) EU:n oltava ihmisoikeusliitto!

Suomen on osana Euroopan Unionia tuomittava esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa tapahtuvat järkyttävät ihmisoikeusloukkaukset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan. EU:n on asetettava tiukat kriteerit ihmisoikeuksien toteuttamiselle ja oltava valmis myös asettamaan ankaria sanktioita kaikille niitä rikkoville maille. Suomen on vaadittava Unkarin erottamista Euroopan Unionista, mikäli maa ei ole valmis sitoutumaan ihmisoikeuksiin.

 

Anna Lemström

Kirjoittaja on Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja.