Haluaisitko ettei Suomessa joudu kattamaan opiskelujen ajan elämistään lainarahalla? Tai että korkeakoulusi panostaisi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen? Onko opiskeluyhteisösi sitoutunut syrjimättömiin periaatteisiin? Hakeudu korkeakoulusi opiskelijoiden edustajistoon ja vaikuta sinulle tärkeisiin asioihin!

Tänä syksynä useimpien korkeakoulujen opiskelija- ja ylioppilaskunnissa käydään edustajistovaalit. Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ja yliopistojen ylioppilaskunnat ovat merkittäviä demokraattisia organisaatioita joissa nyt vaaleilla valittava edustajisto käyttää ylintä linjausvaltaa. Nämä opiskelijoiden edustajat tulevat päättämään siitä mitä opiskelijaliike tulee seuraavien vuosien aikana vaatimaan korkeakouluiltaan, kunnaltaan ja Suomen hallitukselta. 

Ei ole sattumaa ettei meidän tarvitse maksaa lukukausimaksua opinnoistamme, tai että saamme laadukasta terveydenhoitoa YTHS:ltä. Opiskelijaliike on ollut ja tulee olemaan vahva yhteiskunnallinen muutosvoima, jossa jokaisella on merkityksensä.

Opiskelijapolitiikassa toimimisen kautta pääset myös tutustumaan päätöksenteon ytimeen konkreettisesti; miten kokouksessa toimitaan mahdollisimman tehokkaasti, miten oma asiansa kannattaa esittää ymmärrettävästi ja miten tehdään mahdollisimman päteviä kompromisseja. Nämä ovat taitoja joissa edustajisto on aivan lyömätön kouluttaja. Eikä mikään tunnu niin hyvältä kuin itselleen tärkeän asian edistäminen ystävien kanssa! 

Edustajisto on lähtökohdiltaan opiskelijoilta opiskelijoille tarkoitettua toimintaa. Sinun ei tarvitse osata tai tietää opiskelijapoliittista tilannetta tällä hetkellä, pelkkä kiinnostus yhteisten asioiden ajamiseen riittää. Jokainen edustajistossa toimiva on aloittanut samasta tilanteesta kuin sinä, ja kaiken tarpeellisen oppii kyllä. Edustajistovaaleissa ei myöskään tarvitse tehdä minkäänluokan massiivista somekampanjaa, pelkkä kavereiden saaminen äänestyskopeille voi monessa tapauksessa riittää läpi pääsyyn.

Tarkista oman korkeakoulusi opiskelijoiden edustajistovaalien aikataulu opiskelija- tai ylioppilaskuntasi sivuilta ja lähde ehdolle! Monissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on jo punavihreä ehdokasryhmä jotka ottavat uusia ehdokkaita mielellään vastaan, sen lisäksi teemme kaikkemme tukeaksemme yksittäisiä punavihreitä ehdokkaita. Ehdokasilmoittautuminen sulkeutuu lähiviikkoina, ole siis nopea!

Mikäli harkitset ehdokkuutta ole yhteydessä Vasemmisto-opiskelijoiden edustajistovaalikoordinaattori Ilona Tauberttiin joko sähköpostilla ilona.taubert@tuni.fi tai ilmoita itsestäsi tällä lomakkeella.

Ilona Taubert
Vasemmisto-opiskelijoiden edustajistovaalikoordinaattori