Elän Suomessa, jossa ihmisoikeuteni näyttäytyvät vuodesta toiseen mielipidekysymyksenä.

Suomessa, jossa kotikaupungistani poistetaan kaunis sateenkaarisuojatie poliisin käskystä vain päivä sen maalaamisen jälkeen.

Suomessa, jossa identiteetilleni nauretaan kahvipöytäkeskusteluissa,  opiskelijatapahtumissa ja televisiossa.

Suomessa, jossa en saa identiteettini takia samanlaista palvelua kuntani terveyskeskuksissa ja virastoissa kuin muut.

Suomessa, jossa monet kaltaiseni päättävät pysyä kaapissa, koska sieltä pois tuleminen olisi heille vaarallista.

Vain sen takia, että olemme syntyneet osaksi moninaista ja vahvaa queer-yhteisöä.

 

Yhteisössä on voimaa – ilman sitä olemme haavoittuvaisempia ja helpommin hiljennettävissä. Kun vierellämme seisoo joukko kaltaisiamme, olemme vahvempia. Siitä näin kesäkuussa vietettävässä pridessa on kyse. Joukkovoimasta. Nyky-Suomen pride on jatkumoa sille poliisiväkivaltaa vastustaneelle mellakalle, jonka rodullistetut transnaiset ja seksityöntekijät aloittivat Yhdysvalloissa viisi vuosikymmentä sitten. Nyky-Suomen pride on siksi paitsi sateenkaarenvärinen ja glitterintäyteinen juhla, myös antirasistinen, antifasistinen ja feministinen mielenosoitus. 

Huomenna 13.6. käydään kuntavaalit. Niitä ei käydä uudestaan neljään vuoteen, joten tarvittavien muutosten on tapahduttava nyt. Kuntavaaleissakin on kyse massojen mahdista, joukkovoimasta. Kuntapolitiikassa päätetään merkittävissä määrin myös sellaisista asioista, jotka vaikuttavat suoraan queer-yhteisön asemaan ja hyvinvointiin. Yksittäinen kunta ei voi säätää uutta translakia tai kieltää eheytyshoitoja, mutta se voi laatia yksityiskohtaisen yhdenvertaisuussuunnitelman, kouluttaa työntekijöitään sekä huolehtia siitä, että sateenkaarevat ihmiset kokevat olonsa tervetulleiksi kunnassaan aina päiväkodista palvelutaloon saakka.

Vaadinkin solidaarisuutta ja tukea myös sinulta, joka et ole osa yhteisöämme. On tärkeää, että käytät ääntäsi demokratian, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta. Vihamielisyyttä, syrjintää ja väkivaltaa vastaan. Jotta jokainen Suomen kunta olisi parempi paikka kaikille, myös meille sateenkaareville kuntalaisille. Sillä sinäkään et ole täysin vapaa, ennen kuin jokainen meistä on.

 

Selmi Holopainen

Kirjoittaja on turkulainen valtiotieteiden opiskelija sekä Vasemmisto-opiskelijoiden hallituksen jäsen.