Hyvää opiskelijoiden mielenterveyspäivää! Tänä vuonna päivää vietetään varsin poikkeuksellisissa merkeissä. Korona-aika on muuttanut jokaisen opiskelijan arkea tavoilla, joita emme olisi voineet kuvitellakaan. Kriisitilanteesta johtuen tuhannet opiskelijat ovat siirtäneet opiskelunsa kotioloihin.

Etäelämä ei sovi kaikkien mielenterveydelle. Nämä viikot ovat olleet myös itselleni vaikeita. Ikävöin arkeni tavallisia asioita: lounasaikaan täpötäysiä opiskelijaravintoloita, mahdollisuutta halata ystävää, johon törmää sattumalta yliopiston kirjastolla tai isovanhempieni tapaamista. Virtuaalikahvitauot ovat toki mukavia, mutta eivät poista yksinäisyyden tunnetta kokonaan. Kotona seinät kaatuvat päälle, koko ajan väsyttää ja lähiseudun lenkkipolut alkoivat kyllästyttää jo viikkoja sitten. Arki tuntuu siis raskaalta, vaikka minulla ovat oikeasti asiat ihan todella hyvin.

Kaikilla asiat eivät kuitenkaan olleet tätä ennenkään hyvin. Jos on aikaisemminkin kärsinyt esimerkiksi mielenterveyssairaudesta, köyhyydestä tai yksinäisyydestä, on tämä kriisi todennäköisesti moninkertaistanut ongelmat. Toisaalta osalla arki ei ehkä ole muuttunut lainkaan. Vuosikausia jatkunutta yksinäisyyttä ei voi enää kutsua poikkeustilaksi.

Onneksemme Suomessa koronan vuoksi tehdyt rajoitustoimet näyttävät toimineen ja epidemian käyrät ovat loiventuneet. Varovaisen toiveikkaasti uskallamme jo kääntää katseita kohti tulevaa. Valitettavasti tällöin on tunnustettava, että koronakriisi on saattanut myös maamme talouden ennennäkemättömiin haasteisiin. Onneksi talouskriisin ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa mielenterveyskriisiä.

Mielenterveyden ongelmia voidaan sekä ennaltaehkäistä että tehokkaasti hoitaa. Jo ennen näitä poikkeusoloja mielenterveyden oireilu on ollut yksi opiskelijoiden terveyden suurimmista haasteista. Tämä kevät on voinut olla monelle jaksamisen kanssa kamppailevalle viimeinen tikki. Samalla opiskelijoita odottaa valmistuminen aiempaa epävarmemmille työmarkkinoille. Yhä useampi opiskelija pelkää siirtyvänsä koulun penkiltä työttömyyskassan asiakkaaksi. 

On luonnollista, että talouskriisi aiheuttaa opiskelijoissa epävarmuuden tunteita ja ahdistusta. Ei kuitenkaan ole mikään luonnonlaki, että näiden tunteiden täytyisi kasvaa esimerkiksi masennukseksi. Ammattilaisen tuen avulla tunteita voidaan hallita ja arjen sujuvuus varmistaa. 

Edessämme ovat poikkeuksellisen haastavat ajat. Siksi juuri nyt on tärkeämpää kuin koskaan, että panostamme mielenterveyspalveluihin. On aika tehdä poliittinen päätös, jossa talous palvelee ihmisiä eikä päinvastoin. Asetetaan kriisistä elpymisen tavoitteeksi mielenterveyden hyvinvointi.

Koronakriisiä emme voi enää estää ja talouskriisin minimoimiseksi teemme nyt töitä. Mielenterveyskriisin räjähtämisen ehdimme vielä ehkäistä.

 

Anna Lemström

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja