Politiikassa käytetään usein joukkueurheiluun liittyviä vertauksia. Yhteen pelaava joukkue, jossa jokainen hoitaa itselleen parhaiten sopivaa roolia, menestyy. Joukko sooloilijoita voi saada aikaan näyttävää menoa, mutta tulokset jäävät heikoiksi.

 

Politiikan joukkueet, puolueet, ovat edustuksellisen demokratian perusta. Tänä syksynä olen välillä istunut pitkiä päiviä valtiovarainvaliokunnan ja sen jaostojen kokouksissa ilman mahdollisuutta seurata syvällisesti, mitä vaikkapa ympäristö-, puolustus- tai sivistysvaliokunnissa tapahtuu. Onneksi tiedän, että niissä vasemmistoliiton kansanedustajat Mai, Markus ja Veronika toimivat samojen asioiden eteen kuin itse toimisin. Viikoittain käymme porukalla Paavon johdolla läpi tärkeimpiä asioita. Kunnissa Vasemmistoliiton valtuustoryhmät ja lautakuntien jäsenet ympäri maata tekevät työtä samalta arvopohjalta. Europarlamentissa samaa työtä ihmisten ja ympäristön eteen tekee meppimme Silvia tiimeineen.

 

Politiikassa luottamustehtäviä kertyy helposti liikaa. Jos yrittää tehdä kaikkea, ei tee mitään kunnolla. Olen tyytyväinen, että ensimmäisen kauden kansanedustajana pääsin heti hallituspuolueen vastaavaksi tärkeään valtiovarainvaliokuntaan. Valiokunta jaostoineen vie aikaa, koska haluan perehtyä asioihin kunnolla.

 

Perheemme kasvoi toissaviikolla nelihenkiseksi ja haluan viettää aikaa myös kotona. Kieltäydyin siksi alkuun, kun sain pyyntöjä lähteä ehdolle Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi, vaikka varapuheenjohtajan tärkeä tehtävä minua kiinnostikin. Koska pyyntöjä ja kannustusta lähteä ehdokkaaksi tuli joka puolelta maata, lupasin vielä pohtia asiaa. Näin myöhäisessä vaiheessa ehdolle lähdössä on myös omat ongelmansa – erinomaisia ehdokkaita varapuheenjohtajiksi on jo pitkään kiertänyt maata kertomassa näkemyksistään ja kuulemassa jäsenten ideoita ja toiveita.

 

Puoluekokous valitsee Kuopiossa parin viikon päästä Vasemmistoliitolle kolme varapuheenjohtajaa. Ensimmäisen varapuheenjohtajan on mielestäni hyvä olla kansanedustaja. Etenkin nyt, kun puheenjohtajamme on ministeri, tarvitsee hän tavallista enemmän päivittäistä tukea työhönsä. Sitä on vaikea antaa eduskunnan ulkopuolelta.

 

Toisaalta puolueet ovat paljon enemmän kuin niiden eduskuntaryhmät ja pidän vääränä kehitystä, jossa valtaa on kaikissa puolueissa siirtynyt kapealle puoluejohdolle. Puheenjohtajien pitää tuntea puolueen kenttä, jäsenet ja tavoitteet. Vastasin Vasemmistoliiton ohjelmatyöstä ja asiantuntijaverkostojen hyödyntämisestä poliittisena sihteerinä vuosina 2009-2016. Silloin kiersin koko maan useaan kertaan tavoiteohjelmien lähetekeskusteluissa ja muissa tapaamisissa. Välillä olin tauolla ministerin erityisavustajana, silloinkin vastuullani olivat yhteydet puolueen eri elimiin.

 

Ensimmäisen varapuheenjohtajan pitää olla aina valmis paikkaamaan puheenjohtajaa julkisuudessa. Lin osaaminen ja valovoima on puheenjohtajien joukossa omaa luokkaansa, mutta mitä useampia kasvoja ja ääniä puolueella on julkisuudessa, sen parempi. Itse haluaisin erityisesti konkretisoida vasemmiston talouspolitiikkaa. Suomalaiset nimittäin tutkimuksissa kannattavat vasemmistolaista hyvinvointivaltiopolitiikkaa, mutta pitävät oikeiston talouspolitiikkaa uskottavampana. Oman vaihtoehtomme kertomisessa on siis vielä parannettavaa.

 

Viime viikkoina oikeiston rikkaimpia suosivaan talous- ja veropolitiikkaan on onneksi tullut säröjä, kun valtamediakin on alkanut kyseenalaistaa esimerkiksi rikkaimpien listaamattomien yhtiöiden omistajien verotukia, veronkiertoon käytettäviä vakuutuskuoria ja muita yhteiskunnan kokonaisedun vastaisia järjestelyitä. Usko oikeiston talouslinjaan on kuitenkin toistolla saatu niin syvälle, että vastuullisemmat vaihtoehdot eivät lyö helposti läpi. Oikeistopuolueiden asema on niin vahva, että ne kehtaavat jopa avoimesti kannattaa rikkaille annettuja haitallisia verotukia, vaikka puolueettomat ekonomistit kautta linjan vaativat niistä luopumista.

 

Haluan antaa oman panokseni puolueen johtamiseen ja keskusteluissa kotona ja eduskunnassa olen saanut varmuuden, että pystyn sen tekemään kunnolla ilman luopumista kaikesta muusta. Lähden tavoittelemaan Vasemmistoliiton ensimmäisen varapuheenjohtajan paikkaa. Toivon, että saan jäsentemme ja puoluekokousedustajiemme tuen varapuheenjohtajuudelle näin takamatkalta. Kiitos jo nyt kaikille, jotka ovat ilmoittautuneet mukaan tukijoiksi!