Olisi kaikkien aika myöntää faktat. Hyvä hoito on mahdotonta, jos pääomasijoittaja vie päältä 10 %. Esperit ja Attendot eivät ole tehneet virheitä, vaan ne ovat virhe.

 

Moni järjestö ja pienyrittäjä on perustanut lasten päiväkodin tai vanhusten hoivakodin, koska on halunnut tarjota hyvää palvelua. Valitettavasti tällaiset eettiset toimijat ovat nykyään poikkeus. Yksityinen vanhustenhoiva ja varhaiskasvatus ovat pääosin voiton maksimointiin pyrkivien, usein vielä veroparatiiseista operoivien pääomasijoittajien pelikenttää.

 

Tilanne pahenee vauhdilla. Esimerkiksi Vantaalla valtuusto päätti ainoastaan Vasemmistoliiton vastustaessa ottaa strategiseksi tavoitteeksi lisätä yksityisen päivähoidon määrää. Osalle poliitikoista yksityistämisen syy on ideologinen, joillekin syy on näennäisesti halvempi hinta. Usein syynä lienee talouslukujen kaunistelu, kun päivä- tai hoivakodin rakentamiseen käytetty velka näkyy yrityksen, eikä kunnan taseessa, vaikka kunta on käytännössä luvannut maksaa velan pois. Kikkailu tulee kalliiksi, sillä kunta saisi yrityksiä halvempaa lainaa.

 

Kunnan päiväkodeissa henkilökuntaa on enemmän ja mukana on monenlaisia korkeasti koulutettuja osaajia. Kunnalla ei ole tarvetta vääristellä työvuorolistoja eikä se voi toimia luvattomissa ja jopa vaarallisissa tiloissa. Kaiken lisäksi yksityiset päiväkodit valitsevat vain helppoja lapsia – erityistä tukea tarvitsevat lapset tai ruoka-allergian saaneet voidaan lain mukaan heittää jo alkaneesta hoitosuhteesta pois kuntien päiväkoteihin ja näin valitettavasti tapahtuu.

 

Jos asiat hoidetaan hyvin, ei kunnan ja yksityisen välillä ole merkittäviä eroja henkilöstö- tai tilakustannuksissa. Suuri ero kunnan oman palvelun hyväksi tulee, koska pääomasijoittajien omistamissa suuryrityksissä on jopa kymmenen prosentin tuottovaade. Se on valtava meno, joka valuu kokonaan pois palveluista ja usein koko Suomesta veroparatiiseihin.

 

Loput menot ovat näiden rinnalla pieniä, mutta niistäkin on raportoitu säästettävän hoivabisneksessä, kun ruoka on ollut syömäkelvotonta ja sideharsokin haperoa. Osmo Soininvaaran ja oikeiston ajatus siitä, ettei vähimmäismitoituksia tarvita, koska yritykset tekisivät halvemmalla parempaa käyttämällä uusia innovaatioita, ei ole tästä maailmasta. Hoitotyöhön tarvitaan hoitavia käsiä jatkossakin.

 

Poliitikkojen olisi nyt lopetettava teeskentely. Lasten ja vanhusten palveluita ei voi tuottaa laadukkaasti jos samalla pitää tehdä pääomasijoittajien vaatima voitto. Vain säätämällä aukottomat vähimmäisvaatimukset yhdistettynä tiukkaan valvontaan ja koviin rangaistuksiin voidaan estää vanhusten ja lasten kaltoinkohtelu. Se johtaa hintojen nousuun ja suuryritysten vetäytymiseen markkinoilta, jolloin kuntien pitää ottaa se vastuu joka niille kuuluu. Lain mukaan peruskoulussa ja toisella asteella ei saa tehdä voittoa. Sama pitäisi ulottaa varhaiskasvatukseen sekä vanhustenhoitoon. Suomella on varaa hoitaa lapsensa ja vanhuksensa, jos välistäveto lopetetaan.