Yksityiset rahapeliyhtiöt eivät saa lain mukaan mainostaa Suomessa. Lakia ei kuitenkaan noudateta vaan mainonta rehottaa esimerkiksi Facebookissa. Facebook on viime vuosina esiintynyt kielteisessä valossa myös vaalien manipuloinnin välineenä. Jopa Yhdysvaltain presidentinvaalien on arveltu ratkenneen erilaisia valeuutisia otollisille kohderyhmille syöttämällä. Samoin on sanottu brittien onnettomasta Brexit-päätöksestä.

Facebook lupasi parantaa tapansa ja puuttua vaalien manipulointiin. Valitettavasti manipulointi on nähtävästi sallittua, jos heille maksaa mainoksista. Vai mitä pitäisi päätellä siitä, että uutissivustoksi naamioituva ”tvmatsit” mainostaa uutista, jonka mukaan perussuomalaiset ovat voittamassa vaalit ja heidän puolestaan vetoa lyömällä tekee kympillä 500 euron tilin?

”Uutisessa” kerrotaan, kuinka ”Rinteeseen ja Orpoon verrattuna verbaalisesti lahjakkain Halla-aho on ajattelussaan selkein” ja kuinka hänen viestinsä on ”kirkas” kun ”maahanmuutosta vapautuvat varat annetaan köyhille”. ”Uutisen” mukaan Halla-aho onnistui Ylen tv-tentissä niin hyvin, että jytky on tulossa ja kannattaa lyödä vetoa eräässä tietyssä yhtiössä, jossa vielä sattuu olemaan menossa hyvä tarjouskampanja.

Juttu on niin läpinäkyvä, että valtaosa suomalaisista osaa nähdä sen taakse. Kaikki eivät osaa. Usein se on juuri sama porukka, joka kuvittelee että maahanmuutosta olisi saatavissa  isoja säästöjä. Mukaan huijatut saadaan myös äänestämään perussuomalaisia rahallisen voiton toivossa. Näin pieneltä osaltaan uutisesta tulee itseään toteuttava.

Facebookissa voi nykyään ilmiantaa laittomat mainokset. Se ei kuitenkaan auta, koska vastauksena ilmiantoon vain ilmoitetaan, ettei mainos riko sääntöjä. Näin aina.