Ikuinen keskustelunaihe on rollaattoreilla kulkevien matkustaminen Helsingin julkisessa liikenteessä. Heittäisin ensimmäisenä ilmaan kysymyksen: Miksi ihmiset käyttävät rollaattoria? Tuskinpa vain huvikseen. Tiedän useammankin ikäihmisen, joka ei sinnikkäästi ota rollaattoria liikenteeseen, vaikka tarvetta olisi. Sinnikkyyttä? Ikäihmisten tarvetta esittää, että kyllä minä pärjään omin voimin?

Takaisin kuitenkin kysymykseen rollaattorin käytöstä. Rollaattoria käytetään siksi, ettei omat jalat kanna. Tai on muuten hankaluuksia tasapainon kanssa. Turvallisuussyistä Helsingissä on tehty päätös lastenvaunujen kanssa matkustavien ilmaisista matkoista. Mikä on ihan oikein. Lastenvaunujen kanssa matkustavat joutuvat joskus jäämään pysäkille, koska vaunupaikat on varattu. Samassa tilanteessa ovat rollaattoreilla matkustavat maksavat asiakkaat. On paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä, että rollaattorin kanssa matkustettaessa pitää matka maksaa – useimmat luulevat, että se on ilmaista.

Olen haastellut useiden rollaattorin kanssa matkustavien henkilöiden kanssa. Joskus matkustaminen sujuu mukavasti. Osa rollaattorien käyttäjistä maksaa tunnollisesti matkansa, osa ei. Osa kuljettajista vaatii esittämään voimassa olevan lipun ja maksamaan matkan. Osa ei. Koska asiakas ei pysty turvallisesti siirtymään kuljettajan luokse osa – kuka paremmalla ja kuka huonommalla omallatunnolla – jättää matkan maksamatta.

Suurin osa bussikalustosta on ”niiaavia”. Minulle on kerrottu, että usein kuljettajat kallistavat bussin, kun sisään tai ulos on kulkemassa lastenvaunut. Rollaattoreiden kohdalla näin ei läheskään aina tehdä.

Yhtä paljon kuin lastenvaunujen kanssa kulkijoiden turvallisuudesta ollaan huolissaan, pitäisi huolestua myös niistä, jotka eivät omin jaloin pysty busseissa kulkemaan.

Kaikkien puolueiden edustajat kertovat, että asiaa on viety HSL:ssä eteenpäin, huonolla menestyksellä. En tiedä minkälaisia ehdotuksia Helsinki on HSL:n hallituksessa tehnyt ilmaisten matkojen saamiseksi rollaattoreilla kulkeville. Helsinki on varakas kaupunki. Jos HSL:lle tehdään tarjous, jossa Helsinki maksaa ilmaisista matkoista aiheutuvat taloudelliset menetykset, niin kuinka HSL voisi kieltäytyä?