Kansanedustajaehdokkuus tarkoittaa myös sitä, että pitää oikeasti ottaa selvää asioista. Piti kirjoittaa asunnottomuudesta ja tuetun asumisen hinnasta verrattuna vankila- ja sairaalapäivän hintaan. En kirjoita. Juuri nyt.

Muutama vuosi sitten menin Filippiineille. Läheiseni oli kriittisessä tilassa sairaalassa. Pääsin näkemään, mitä sairaanhoito on ”kehitysmaassa”.

Läheiseni oli hengityskoneessa ensihoito-osastolla. Sairaalassa pyöriessäni ihmettelin, kuinka paljon omaisia oli sairaalan käytävillä. Niin ensiavussa kuin muuallakin. Ajattelin, että on kysymys kulttuurierosta. Täällä välitetään ihmisestä.

Omaiseni toipui sen verran, että pääsimme hänen kanssaan osastolle – sviittiin. Silläkin käytävällä oli paljon huoneita, joissa omaiset lähes asuivat. Edelleenkin ajattelin: kulttuuriero, täällä välitetään. Kunnes minulle selvisi:

Joka ainoasta palvelusta laskutettiin. Laastari á-hinta, lusikka á-hinta, kuumemittari á-hinta, ruoka á-hinta.  Ruoka oli tosi surkeaa – jopa hoitava lääkäri suositteli minulle ruuan hakemista jonkin matkan päässä olevasta noutopaikasta. Omaiset kävivät kaupoissa, ettei tarvitse maksaa heidän näkökulmastaan sairaalan kalliita veloituksia, monet asiat sai huomattavasti halvemmalla kaupasta.

Ajattelin: ei ikinä Suomessa – näin alkukantaista järjestelmää ei voisi edes kuvitella Suomeen. Kunnes – selvittäessäni asunnottomuuden hintaa suhteessa muihin kuluihin, törmäsin siihen, että tähän ”keskiaikaiseen” systeemiin ollaan menossa myös Suomessa.

Mitä ihmettä päättäjä ovat HUS:n hallituksessa ajatelleet! Tähän asti potilas on edes suurin piirtein voinut ajatella, mitä hoito maksaa. En edes villeimmissä ajatuksissa halua nähdä samaa tilannetta kuin Filippiineillä. Siihen kuitenkin ollaan menossa.

http://www.hus.fi/hus-tietoa/talous/Hinnoittelu/Documents/HUS%20Palveluhinnasto%202019.pdf

Kuinka paljon meillä ollaan tehty niin kunta- kuin valtion tasolla päätöksiä, joista emme tiedä mitään. Ja jotka oikeasti vaikuttavat monella tasolla meidän elämäämme. Tämä on uutta yhteiskunnassa ja politiikassa. Ennen kuitenkin julkisuuteen kerrottiin asioista, joista päätetään.

Olen kuitenkin kiitollinen kansanedustajaehdokkuudesta. Monessa asiassa silmäni edelleenkin avautuvat!