Niilo Nuori päätti opintonsa peruskouluun. Vuosia sitten. Eipä mitään hätää: Niilo Nuori pääsi työllistettynä leikkipuistoon töihin. Työnteon katkaisi armeija. Armeijasta palattuaan Niilo Nuori sai työpaikan. Tätä työtä Niilo Nuori sai tehdä muutaman vuoden, kunnes työnantaja myi yrityksen uudelle yrittäjälle. Niilo Nuorella oli tuntisopimus. Uusi yrittäjä pudotti työmäärän kolmeen tuntiin viikossa. Niilo Nuori totesi, ettei tällä tuntimäärällä elä ja ajattelematta asiaa enempää sanoi itsensä irti reilu vuosi sitten.

Niilo Nuori ilmoittautui verkossa työttömäksi työnhakijaksi. TE-toimistosta tuli päätös odotusajalle putoamisesta, koska hän on alle 25-vuotias eikä hänellä ole peruskoulun jälkeistä koulutusta (tätä syytä tosin päätöksessä ei hänelle kerrottu). Niilo Nuori laittoi verkossa TE-toimistolle yhteydenottopyynnön. Siksi, että voisi virkailijan kanssa sopia tapaamisen, jossa selvitetään hänen mahdollisuuksiaan opiskeluun tai työnsaantiin. Niilo Nuoren opinhalut kun olivat heränneet vuosien varrella. Yhteydenottoa ei ole vieläkään tullut.

Niilo Nuori on oman ikäluokkansa tapaisesti haka tietokoneiden käytössä. On hän päässyt TE-toimiston alkuinfoon opettelemaan työttömyysilmoituksen tekemistä verkossa. Jonka hän siis oli jo tehnyt. Kun ei yhteydenottoa tullut, hän meni käymään työvoimatoimistoon. Siellä oli vastassa isolla rahalla maksettu yksityisen yrityksen aulapalveluhenkilö. Joka kertoi, ettei ole mahdollisuutta päästä tapaamaan TE-toimiston henkilökuntaa henkilökohtaisesti. Hän neuvoi Niilo Nuorta tekemään yhteydenottopyynnön verkossa. Jonka Niilo Nuori oli siis jo useampi kuukausi aikaisemmin tehnyt…

Niilo Nuori on yksi niistä monista, jotka tarvitsisivat asiantuntijoiden apua oman opinto- ja urapolun suunnittelemiseen. Sitä apua ei vaan tule. Ei edes ohjausta siitä, mistä apua mahdollisesti saisi.

Niilo Nuori on ollut aikaisemmin virkeä, työssäkäyvä nuori, joka on huolehtinut itse omista asioistaan. Työttömäksi jäänti ja turhautuminen tilanteeseen sai hänet lokeroitumaan kotiin. Yksinkertaisetkin asiat jäivät hoitamatta: kuten kodin kunnossapito. Päivärytmi meni aivan sekaisin. Parinkymmenen neliön kalliisti maksetussa asunnossa aika kuluu kummasti päivät nukkuessa ja yöt tietokonepelejä pelatessa.

Niilo Nuori on edelleen työtön ja elää työmarkkina-, asumis- ja toimeentulotuen varassa. Hänen tilanteensa on nyt kuitenkin hieman helpompi: hän sai edullisemman vuokra-asunnon pääkaupungin ulkopuolelta. Paikkakunnalla asuu myös hänen ystäviään. Asunto on riittävän suuri ystävien kutsumiseksi kylään.

Niilo Nuori toivoo, että työvoimapalvelut ja nuorten ohjaus saattaisi pienemmällä paikkakunnalla kuin Helsinki toimia hieman paremmin. Hän elää toivossa, että vielä pääsee opiskelemaan ja saa tehdä töitä. Ajatus paremmasta tulevaisuudesta uudessa ympäristössä on auttanut häntä palaamaan normaaliin päivärytmiin. Ainakin toistaiseksi.

Niilo Nuoresta yhteiskunnan taholta kukaan ei ole hänen yrityksistään huolimatta ottanut koppia. Lannistetaanko hänet uudelleen? Onko meillä varaa tähän?