Tarkastelen aihetta tässä hiukan totutusta poiketen. Mietin kuinka ja miksi ulkovaltojen sotakoneistot päästetään suomen maaperälle pyynnöstään harjoittelemaan taktiikoitaan ja testaamaan aseitaan? Salaliittoteorioiden luvatussa maailmassa tulee ajatuksia ja teorioita mieleen monenlaisia.

Nykyiset hävittäjät on hankittu nato-yhteensopivina USA:sta. Pian nuo tuhonkylväjät ovat käyttöikänsä päätepisteessä. Ehkäpä meidän armoitetut johtajamme ajattelevat tässä samalla tulevaa ja pääsevät testaamaan uutta tulevaa kalustoa, mene ja tiedä. Joka tapauksessa tässä ulkopoliittisessa tilanteessa on erittäin arveluttavaa sallia vieraanvallan armeijan maihinnousu, vaikka kuinka vakuutetaan kyseessä olevan harjoitus, josta suomen puolustusvoimat ja -kyky hyötyvät.

Samalla on muistutettava Suomen erityisasemasta itäisen suurvallan naapurina. Luulin, että suomalaiset olisivat oppineet elämään sijaintinsa huomioiden, mutta ehkäpä meillä on vielä oppimista. Oppimista varsinkin historiasta. Suomen on hyvä pysyä erillään suurvaltojen välisistä kiistoista ja pyrittävä varsinkin naapurimaidensa kanssa rauhanomaiseen yhteiseloon.

”Soat loppuu sotimalla” lausui alikersantti Rokka Väinö Linnan sanoin. Jos tuo pitäisi paikkansa niin millainen rauhan tyyssija maapallo olisikaan.