Vihapuhetta somessa

Poliittiset toimittajat kuten Timo Haapala (Ilta-Sanomat), Marko Junkkari (Helsingin Sanomat) ja Eeva Lehtimäki (MTV Uutiset) ruokkivat laitaoikeiston poliitikkojen vihapuhetta olemalla puuttumatta siihen.

He selostavat politiikkaa kuin urheilua ja asioiden käsittely keskittyy vain juuri senhetkiseen päivänpolitiikkaan. Esimerkiksi Jussi Halla-Ahon ilmiselvät rasistiset ja naisvihaa ilmentävät kommentoinnit somessa jätetään käsittelemättä. Se mikä tapahtuu somessa, se jääköön sinne, tuntuvat politiikan toimittajat ajattelevan.

Tein haun Googlessa, jossa oli kolme sanaa näiden kolmen politiikan toimittajan nimi, hänen media ja Halla-Aho ja tulokset puhuvat selvää kieltä. Haun tulokset olivat poikkeuksetta vähintäänkin neutraaleja. Enemmänkin ne olivat positiivisluontoisia. Alla on esimerkkejä.

  • Haapala: Kommentti: Jussi Halla-ahon persut käy Annika Saarikon kepun kimppuun kaikilla rintamilla (25.1.2021, Haapala)
  • Kokoomuksen lokakuussa teettämä kysely: Vihreät vahvoilla Helsingin suurimmaksi – ja sen jälkeen kokoomuksen ahdinkoa ovat lisänneet Vapaavuoren ja Halla-ahon yllättävät ilmoitukset (14.11.2020, Junkkari)
  • Eeva Lehtimäen kommentti: Halla-ahon pormestariuutinen oli lonkeropäivä kokoomukselle ja skumppahetki vihreille Helsingissä (13.11.2020, Lehtimäki)

Tapaus Timo Haapala

Junkkari ja Lehtimäki ovat enemmänkin neutraaleja ja päästävät Halla-Ahon vähällä. Kun tutustuu Haapalan retoriikkaan tarkemmin, vaikuttaa siltä, että Haapala on jollain lailla mieltynyt Halla-Ahon retoriikkaan ja tuntee lukkarinrakkautta häneen.

Alla on lisää Haapalan kirjoittamia otsikoita Halla-Ahosta.

  • Kommentti: Peli kovenee Helsingissä – Kirsi ”Ellun kana” Pihan pormestari­ehdokkuus olisi syöttö myös Halla-ahon lapaan (1.2.2021
  • Kommentti: Kuntavaalikiri alkaa – Halla-ahon persut porhaltaa ykkösenä ja kepu matelee (20.1.2021)
  • Setä Arkadia: Halla-aho toi väriä pormestarikisaan – kokoomuksen johtoasema Helsingissä on uhattuna (15.11.2021)
  • Jussi Halla-aho ja Sampo Terho ottivat yhteen Sanomatalossa – katso viimeinen, ratkaiseva väittely (8.6.2017)

Haapala maalaa Halla-Ahosta kovan tason ja jopa karismaattista johtajaa, joka kriittisyydellään ja purevan älykkäillä kommenteillaan erottautuu edukseen muista puoluejohtajista. Mielestäni juuri tällainen Haapalan retoriikka tekee somen ilmiselvästä rasismista ja naisvihasta hovikelpoista. Tämä siksi, että valtakunnan mediassa annetaan kiiltokuvamaista vaikutelmaa ja samaan aikaan Halla-Ahon somessa rehottavaa vihapuhetta ei mainita lainkaan.

Halla-Ahon some-kommentteja

Toimittajien sanotaan olevan vallan vahtikoiria. Varsinkin, jos poliittisten toimittajien ajateltaisiin vähän leikkisästikin olevan yläasteen luokanopettajia ja heidän oppilainaan olisi lauma poliitikkoja. Nykyiset poliittiset toimittajat valvoisivat vain, mitä luokan sisällä tapahtuu, eli valtamedian sisällä. Koulun pihalla eli somemaailmassa saisi olla miten vain kuten Ellun kanat. Koulun pihalla tapahtuisi sitten niin, että suuri osa yläastelaisista poliitikoista käyttäytyisi vastuullisesti, ottaisi toiset huomioon.

Mutta osa, luokkien pahat pojat ja tytöt, tönisivät ja kiusasivat kilttejä poliitikkoja ja käyttäisivät valvomattoman tilan hyväkseen. Näiden pihan kingien ympärille kehittyisi lauma seuraajia ja hovia, jotka toimisivat kingien apureina ja toistelisivat kingien sanoja ja tekoja.

Kirsi Piha vetäytyi pormestariehdokkuudesta

Kirsi Piha vetäytyi pormestariehdokkuudesta 27.2.2021. Hän kirjoitti samana päivänä blogiinsa ”En ole ylpeä siitä, että luovun, mutta henkilökohtaisesti tilanteesta tuli itselleni eettisesti kestämätön ja savotasta liian raskas.” Piha kirjoitti myös, että Kokoomuksen perusarvo ei perustu ennakkoluuloiseen ja eri ryhmiä syrjivään ajatteluun ja että ihmisarvolla ei politikoida. Piha sanoi myös, että hänen on vaikea pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, mitä Kokoomuksessa tällä hetkellä on.

Ennen Pihan luopumista Kokoomuksen Atte Kaleva oli julkaissut Twitterissä videon, jossa Kaleva oli sanonut, että hänellä on unelma ”Helsingistä ilman kommunisteja”. Kaleva kehotti videollaan tekemään siitä ”totta kuntavaalipäivänä”. Piha paheksui videota ja sai puolestaan ryöpytystä somessa. (Helsingin Uutiset, Kaisa Paastela, 1.3.2021)

Niin ikään ennen Pihan luopumista Kokoomuksen Miia Autero jakoi Twitterissä ensin kuvan, jossa sateenkaarilippu oli tunnuksena yhdistetty muun muassa kansallissosialistien hakaristiin. Jatkotwiitissään Autero rinnasti keskenään kansallissosialismin ihailun sekä ”yltiösateenkaarismin”, joita hän piti ääripäinä. (Kehrääjä, 20.2.2021)

Näitä kahta tapahtumaa ja Kokoomusjohdon tapaa reagoida niihin on arvioitu painaviksi syiksi Pihan vetäytymiseen.

Haapalan analyysi Kirsi Pihan vetäytymiseen

Haapala kirjoitti Ilta-Sanomiin 1.3.2021 oman näkemyksensä Kirsi Pihan vetäytymiseen. Tietenkään Haapala ei nähnyt mitään vihapuhetta somessa näiltä kahdelta oikea laidan kokoomuslaiselta (Kaleva ja Autero). Sen sijaan Haapala kirjoittaa, että Piha yritti vesittää puolueen oikean laidan ehdokkaiden asemaa, varsinkin Atte Kalevan ja että näillä keskusteluilla Piha yritti tehdä vaalityötä vain itselleen eikä puolueelleen.

Haapala analysoi, että syynä Pihan vetäytymiseen oli ilkeä some-keskustelu. Ja että on Haapalalle melkoinen yllätys, että kriittiset some-keskustelut tulivat yllätyksenä Pihalle. Ja että viestintätoimisto Ellun kanojen yhtenä omistajaperustajana tämän ei Haapalan mukaan kuuluisi olla Pihalle yllätys. Haapala päättää analyysinsä ”hauskaan” sanaleikkiin, että Pihan toimisto oli kuvaannollisesti pihalla.

No mutta huhhuh. Aivan tuli hiki, kun tätä Haapalan analyysiä kuvasi. Matalamielistä ja typerää vai laskelmoitua ja tarkoitusperäistä? Veikkaan, että laskelmoitua ja tarkoituksenmukaista. Mikäli valtamedia, jolla on auktoriteettia suhteessa äänestäjiin ja poliitikkoihin, selvin sanoin todentaisi monen poliitikon harjoittaman vihapuheen, tästä hyötyisi liikaa vihervasemmisto, joka kaikkein ärhäkimmin reagoi laitaoikeiston vihapuheeseen somessa.

Vihapuhe kun kohdistuu vihervasemmiston ydinaatteisiin: ihmisten tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, ilmastonsuojeluun ja köyhyyden ja vähäosaisuuden tukemiseen.

Somen vihapuhetta