Kansalaissotaa käydään yhä paitsi sodan nimestä myös sen tasapuolisesta uutisoinnista.
Pohjalainen aloitti mediamyllytyksen siitä, ettei Saksassa koulutettujen ja valkoisten puolella taistelleiden jääkäreiden Suomeen paluun 100-vuotisjuhlaa mainittu Yleisradion pääuutislähetyksessä. Suora netti- ja radiolähetys ja verkkouutiset eivät riittäneet lehden lisäksi puolustusministerille eivätkä viimeisimpänä suunsa avanneelle Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtajalle Arto Satoselle (kok).
Satonen ymmärtää itsekin, että hänen pitäisi tehtävänsä puolesta jättää Ylen journalistinen ohjeistaminen meille muille, mutta jääkäreissä menee ilmeisesti tämän hyvän tavan raja. Kalevasta lukemassani uutisessa Satonen sanoo, että tapahtuma olisi pitänyt mainita uutisissa ja näyttää suorana myös televisiossa.
Pohjalaisen ristiretki Yleä vastaan on helppo ymmärtää, kun vilkaisee aiheesta tehtyjen nettijuttujen määrää ja miettii tee-se-itse-kohun luomaa näkyvyyttä. Tältä näyttää erään uutisen perässä oleva Lisää aiheesta -lista:
Satosen ulostulo on hieman käsittämättömämpi, sillä poliitikkojen vaikuttamisyritykset tiputtivat jo Suomen sijoitusta lehdistönvapauslistalla. Pohjalainen myös ilmestyy Satosen kannalta väärässä vaalipiirissä, vaikka vanha Kokoomuksen äänenkannattaja onkin.
Jääkärijuhlan pääuutisoimatta jättäminen liittyy Satosen puheissa jotenkin sodan osapuolten tasapuoliseen kohteluun. Esimerkkejä punaisten muistelun priorisoinnista Ylellä hän ei anna. Poliittisen opportunismin lisäksi kansanedustajan kannanotto taitaa liittyä lähinnä siihen, kuinka alkeellista kansalaissodan käsittely vieläkin yhteiskunnan näkyvimmillä tasoilla on.
Ylen uutisvalintoja saa ja pitää kritisoida. Itse kritisoin myös Pohjalaisen naurettavaa hännännostoa. Jos joskus istun Yleisradion hallintoneuvostossa tai hallituksessa, lupaan pitää mölyt mahassani, sillä lehdistönvapaus on mielipiteitäni tärkeämpää. Tämä ystävällisenä muistutuksena myös Arto Satoselle.
[Otsikkokuva: Wikimedia Commons]