Blogaaja.fi-palvelu sulki perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppasen blogin rasismin vuoksi. Tapaus on innostava esimerkki siitä, että mediassa voidaan puuttua rasismin salonkikelpoistumiseen, jos vain tahtoa riittää.

Blogipalvelun ylläpito perustelee päätöstä muun muassa sillä, ettei palvelua ”ole luvallista käyttää ihmisryhmiin kohdistuvan vihan lietsomiseen julkaisemalla tietoja, joissa totuutta on tarkoituksellisesti pyritty hämärtämään tai vääristelemään”. (Lue koko perustelu täältä.)

Palvelussamme on nollatoleranssi myös salonkikelpoiselle rasismille. Yksiselitteisesti suljemme kaikki blogit, joissa kirjoittaja antaa tukensa uusnatsien ja väkivaltarikoksista tuomittujen henkilöiden johtamille rasistisille katupartioille. – Blogaaja.fi-ylläpito

Millaisista kirjoituksista on kyse? Sulkemisilmoituksessa viitataan kahteen kirjoitukseen, jotka ovat luettavissa myös muualla netissä. Esimerkkinä vihan lietsomisesta totuutta hämärtämällä mainitaan 5.3.2016 julkaistu kolumni maahanmuuttajien saamista sosiaalituista.

Kansanedustaja vertailee kirjoituksessaan suomalaisen opiskelijan opintotukea ja maahanmuuttajan työttömyystukea antaen ymmärtää, että summien eroilla on jotain tekemistä saajan kansallisuuden kanssa. Toinen blogaaja paljasti sumutuksen nopeasti. Todellisuudessa kyse oli työttömyystuesta, jota kuka tahansa työvoimakoulutukseen osallistuva voi saada.

Toinen sulkemisperusteeksi yksilöity kirjoitus on 9.1.2016 julkaistu maahanmuuttajanaisten tasa-arvotilannetta käsittelevä kirjoitus. Siinä kansanedustaja antaa tukensa rasistisiksi ja äärioikeistolaisiksi todetuille katupartioille.

Partioinnin yhteydet uusnatsijärjestöön ja monien katupartiomiesten tausta väkivaltarikollisina oli tuolloin jo yleisesti tiedossa vaikka paljastukset katupartiojärjestön kerhotiloista ja sisäisestä viestinnästä tulivatkin julkisuuteen vasta kansanedustajan kirjoituksen jälkeen.

Mielenkiintoisen blogipalvelun linjauksesta tekee se, että samat kirjoitukset on julkaistu Pohjalainen-lehdessä. Niissä ei ole suoria kehotuksia väkivaltaan, suoraa herjaamista tai roturasismia, joten journalistisiin periaatteisiin sitoutunut media ei suhtaudu niiden eetokseen rasistisena tai muuten julkaisukelvottomana. Siksi onkin huomionarvoista, että kaupallisuudesta syytetyn blogimedian puolella ollaan valmiimpia puuttumaan rasistiseen lietsontaan.

Ehkä joku luotettavan median puolesta vedonnut päätoimittaja alkaa kiinnittää huomiota salonkikelpoiseen rasismiin – ja lakkaa suhtautumasta ihmisvihaa ruokkivaan ja toisten perusoikeuksia kyseenalaistavaan politiikkaan mielipiteenä muiden joukossa. Siihen asti bloggaajien, ja nyt myös blogipalvelujen, on tehtävä toimittajien ja perinteisen median työt.

Kirjoitusta voi kommentoida Facebookissa tai sähköpostitseAlkuperäinen kuva: FreeImages.com / Michal Zacharzewski