Ennen mielenosoituksen järjestämistä on syytä pohtia pari asiaa selväksi – ja järjestää sitten nimenomaan mielenosoitus.

Ääni työttömälle -mielenosoituksessa Helsingissä perjantaina nähtiin sama näytelmä kuin muutama vuosi sitten Meillä on unelma -miekkarissa. Järjestäjä oli kutsunut paikalle ”vastustajan” edustajan käymään keskustelua, ja vihaiset mielenosoittajat huusivat tämän puheen päälle. Tälläkin kertaa juontaja yritti hiljentää yleisöä vedoten hyviin tapoihin ja keskustelun tärkeyteen saaden aikaan lähinnä vain lisää huutoa.

Alla on vinkkejä mielenosoitusten järjestäjille, jotta tällainen tilanne ei pilaisi tapahtumia jatkossa. Päällehuutaminen ei nimittäin tule loppumaan.

Tiedä, kenelle puhut. Mielenosoituksella on yleensä kohde, jolle painava sana yritetään sanoa. Tilanne menee oudoksi, jos mielenosoituksen osallistujista tuleekin festariyleisöä, joka vain seuraa, mitä lavalla tapahtuu. SAK:n mielenilmauksessa ”pidettiin ääntä” yhden kerran pääministerille, mutta muutoin osoitettiin suosiota lavalla sanotuille sanoille – paitsi tietysti niille muutamalle, joiden päälle huudettiin törkeyksiä ja ”hallitus alas”. Ei huudatusta, ei yhteisiä iskulauseita, ei varsinaiselle kohteelle eli hallitukselle suunnattuja yhteisiä vaatimuksia.

Älä anna lavaa niille, joilla on kaikki maailman lavat. Mielenosoituksen ideana on yleensä nostaa esiin viesti tai toimija, joka jää muuten äänettömäksi. Mielenosoittajat yrittävät tehdä pointtinsa selväksi, koska vastustaja on hallitusvallassa, rikas tai muuten vain pääsee esillä juuri niin paljon kuin haluaa. Silloin huudetaan eikä kuunnella. Tämä on keskeinen kritiikki, jota ”dialogimielenosoitukset” ovat herättäneet.

Järjestä mielenosoitus. Ei taida olla sattumaa, että tämänpäiväinen ja parin vuoden takainen mielenosoitus markkinoitiinkin muuna kuin mielenosoituksena. SAK puhui jälleen johdonmukaisesti mielenilmauksesta ja unelmamiekkarikin halusi olla kansanjuhla. Silloin sorrutaan helposti pitämään puheita keskenään ja luovuttamaan dialogin nimissä ääni niille, joilla se muutenkin jo on.

Tänään SAK:n ja kumppaneiden mielenilmaus pääosin onnistui vaikka hallituspuolueiden kansanedustajat kävivätkin väittelemässä oppositiojohtajien kanssa. Medialle tämä tarjosi kuitenkin tilaisuuden tehdä sankarijuttuja huutomyrskyihin hukkuneista ja kääntää huomion pois itse asiasta.