Omat verkkolehdet ovat uusin trendi vasemmistolaisessa viestinnässä. Kehityksen aloitti Pirkanmaan Vasemmiston marraskuussa 2013 julkaisema Vasen Kaista, jonka Yleinen Lehtimiesliitto palkitsi viikonloppuna vuoden journalistisena tekona. Uusin tulokas on Kuuma Vasemmisto.

Kuten palkinnon perusteluissa mainitaan, vasemmiston verkkolehtien tekijät ovat vapaaehtoisia ja lehtien tehtävänä on kamppailu mediatilasta:

Verkkolehti Vasen Kaista on onnistunut lähes mahdottomassa: se on vapaaehtoisvoimin tehnyt itsestään pysyvän osan pirkanmaalaista mediajulkisuutta.

Sama tavoite on Kuumalla Vasemmistolla, Keski-Uudenmaan puolueosastojen uudella verkkolehdellä. Kaikki kannattajat ja potentiaaliset äänestäjät eivät lue maakuntalehteä tai paikallisia julkaisuja eikä mielipiteiden esiin saaminen niiden sivuilla ole itsestäänselvää. Vasen Kaistan esimerkki rohkaisi kokeilemaan omaa verkkolehteä, kertoo Kuuman Vasemmiston päätoimittaja, keravalainen Juhani Lohikoski.

Lehti on kirjoittanut muun muassa eläkekatosta, vuokra-asumisen kustannuksista Keski-Uudellamaalla sekä pakolaisten vastaanottamisesta Tuusulassa. Ulkoasu on uutismaisen uskottava, vaikka kuvituskuvien lisäksi toivoisikin aitoja tilannekuvia. Kuvallisuuden haaste on tosin kaikkien verkkolehtien yhteinen – varsinkin kun julkaistaan vapaaehtoispohjalta ilman ammattikuvaajia.

Päätoimittajan mukaan lehdessä ei oteta paineita julkaisutahdista, vaan juttuja ilmestyy, kun aiheita löytyy ja joku ehtii kirjoittaa. Verkkolehden tavoitteena on julkaista alueellisesti kiinnostavia uutisia ja blogauksia sekä koota laaja verkosto sisältöä tuottamaan.

Hegemoniakamppailua omin voimin

Myös Pohjois-Suomen vasemmistolehdessä Kansan Tahdossa ollaan julkaisemassa uutta verkkolehteä aikakauslehdeksi muuttuneen paperiversion rinnalle. Senkin oma sisältö tulee koostumaan pääasiassa vapaaehtoisten tekijöiden tuotoksista. Tekijöiksi on rekrytoitu muun muassa kuntien valtuutettuja alueellisiksi kirjeenvaihtajiksi.

Verkkolehdet jatkavat järjestöjournalistista perinnettä, jossa sitoutuminen taustajärjestön tavoitteisiin tuodaan avoimesti esille. Niin Kuuma Vasemmisto kuin Vasen Kaistakin ilmoittavat sitoutuneensa hyvään journalistiseen tapaan. Oleellista on, että hyvä tapa opetetaan tekijöille ja julkaisulla on mekanismit seurata sen noudattamista.

Vasemmiston kamppailu mediatilasta on käynyt vaikeaksi, kun Vasemmistoliiton lähilehdistä ainoastaan Kansan Uutiset ilmestyy enää viikottain. Kun sitoutumattoman lehdistön päällystö on valtaosin oikeistolaista ja valtamedia pyrkii lähinnä vahvistamaan olemassaolevaa valtaa, Kuuma Vasemmisto ja kumppanit ovat enemmän kuin tervetulleita murtamaan median ja yhteiskunnan oikeistohegemoniaa.

Sidonnaisuuksia: Allekirjoittanut valittiin viikonloppuna Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajaksi. Viikkoa aiemmin tulin valituksi Kansan Tahto Oy:n hallituksen jäseneksi.