Youtuben roskasäiliön ilmiöiden tonkiminen viihdyttää ensin, muttei ylennä mieltä.

Viimeisin Youtube-harrastukseni on väkivaltavideoiden katsominen. Lajin pariin johdattivat ensin road rage -videot, joilla syystä tai toisesta kimmastuvat tienkäyttäjät pahoinpitelevät ajoneuvoja ja toisiaan. Sitten siirryin instant karma -videoihin, joilla kiusaa tai rikoksia tekevät ihmiset saavat samantien turpaansa tai kohtaavat muuten tekojensa seuraukset. Tutuksi ovat tulleet teinien koulu- ja katuhakkajaiset, moottoripyöräilijöitä vihaavat autoilijat ja varkaita taltuttavat kioskimyyjät.

Turpaanvetogenre on laajudessaan jo melkein pornon tasolla: jos miettii, onkohan tällaista tai tällaista jo tehty, sellaista on lähes varmasti tehty. Väkivaltavideot ovat eräänlainen guilty pleasure, nolo pahe. Ehkä kuormittunut mieli saa tyydytystä nähdessään, kun joku muu vetää maailmaa turpaan tai paha saa välittömästi palkkansa.

Syvempi perehtyminen Youtuben roskasäiliöön on kuitenkin korostanut asioita, jotka toistuvat kaikessa nettijulkaisemisessa ja ihmiselämässä ylipäänsä. Tässä muutamia huomioita:

  • Asiat ovat niin kuin niiden sanotaan olevan. Oikeasti en tiedä, kuka on kiusaaja tai kiusattu videolla, jolla kiusaajan kerrotaan saavan ansionsa mukaan. Muutamien sekuntien klipeistä kasatuilla koostevideoilla ei näy, mitä tapahtui ennen tyrmäystä tai millaisiin vaurioihin se johti.
  • Ihmiset ovat ihan ihme nillittäjiä. Moottoripyöräilijät opettavat vaarallisesti ajavia autoilijoita usein aivan aiheesta, mutta sitten samoilla videoilla samat motoristit jahtaavat roskaajia ja suuttuvat, kun eivät pääsekään pujottelemaan risteyksessä pysähtyneiden autojen välistä.
  • Poliisiväkivalta on pop. Välittömästi rankaiseva karma näyttäytyy raivovideoilla usein sakottavan, kaasuttavan tai pamputtavan poliisin muodossa. ”Police gets owned” -videoita on myös, mutta yleensä videoilla ollaan ”voimankäyttöä” harjoittavan poliisin puolella.
  • Naisviha elää ja voi hyvin. Ketään tuskin yllättää, että väkivaltavideogenressä nautiskellaan myös feministeiksi kutsuttujen – siis kenen tahansa naisen – hakkaamisella.
  • Ihmisiä on kahdenlaisia: niitä, jotka lyövät tosissaan, ja muita. Kiinnostavien lyömisvideoiden kiinnostavuus syntyy tämän jaottelun tuottamasta dynamiikasta.

Tämän listan jälkeen vähän mietityttää, mikä näissä videoissa oikein viehättää. Ehkä on parempi vaikka aloittaa Pasilan katsominen taas alusta. Siinäkin lyödään koko maailmaa turpaan. Ensin tutustun silti Ykä-ilmiöön, joka on vilkkunut videosuosituksissa jo pitkään.

[Pysäytyskuva videolta ”Road rage incident turns into fist fight in Walmart parking lot”]