Muistathan sen A2-illan, jossa Li Andersson sanoi, että vasemmistolainen väkivalta on parempaa kuin oikeistolainen? Jos et muista, katso tältä videolta, kuinka hän sen sanoo.

Silloisen Vasemmistonuorten puheenjohtajan ja työkaverini, nykyisen kansanedustajan, lausunto loi pohjan suositulle meemille, joka nostetaan esiin aina, kun jossain tapahtuu väkivaltaa ja joku vasemmistolainen tuomitsee sen. Eipä tainnut paljon ajatella Andersson, mitä meni sanomaan.

Tai sitten ajatteli. Li Andersson ei nimittäin koskaan sanonut, että vasemmistolainen väkivalta on parempaa. Hän sanoi näin: ”Se vasemmistolainen väkivalta on erityyppistä kuin äärioikeiston. (Toimittaja: millä tavalla erityyppistä.) Se ei kohdistu ihmisryhmiin. Vaan nimenomaanhan siis yleensä anarkistivasemmistolaiset ryhmät myöskin (toinen keskustelija sanoo jotain)… Mä en sano, että se on oikeutettuu, vaan sanon, että se on erilaista. Se yleensä kohdistuu niinku yhteiskunnallisiin rakenteisiin – eli silloin se kohdistuu siihen valtiokoneistoon – kuin yksittäisiin ihmisryhmiin.”

Poukkoilevaa puhetta on vaikea litteroida varsinkin, kun puhutaan päällekkäin, mutta asianhan voi tarkistaa tosiaan siltä videolta. Jos on tykästynyt alussa kuvailtuun meemiin ja haluaa pitää siitä kiinni tosiasioista välittämättä, videota ei kannata katsoa.

Politiikka on helpompaa, kun unohtaa tosiasiat ja korvaa ne mielikuvilla. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo lanseerasi tämän julkisuuteen kertoessaan tarinaa kosovolaismiehestä, jota yhteiskunta elättää, vaikka kaveri haluaisi tehdä töitä. ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan”, puoluesihteeri totesi.

Vasemmistolainen väkivalta on vaan parempaa -videon Youtubeen ladannut henkilö piti huolen siitä, ettei suoraan väitä otsikkoa poliitikon sanomaksi tai kiellä sitä. Vasta videon kommenteissa hän kertoo otsikon olevan omaa tulkintaansa, trollausta. ”- – se, että tuomitsee kaiken väkivallan ei tarkoita etteikö pitäisi vasemmistolaista väkivaltaa parempana. Eli vähemmän tuomittavana”, hän kirjoittaa. Tällä logiikalla Anderssonin ajatuksiksi voi siis väittää kaikkea, mitä hän ei ole sanonut.

Omasta päästä keksitty tulkinta lähti pian jakoon Anderssonin sanoina. Rima oli laskettu tarpeeksi alas, jotta muut saattoivat jakaa juttua tosiasioita tarkistamatta tai niistä välittämättä. Ainahan voi ajatella, että joku muu on tämän jo tarkistanut tai ainakin olisi pitänyt tarkistaa. Jos joku ymmärsikin, ettei poliitikko oikeasti näin sanonut, saattoi hän perustella trollaustaan sillä, että ”olisi kuitenkin voinut sanoa”.

Ja sitä paitsi, ihmisellä voi aivan hyvin olla mielipide siitä, mitä poliitikko on sanonut, ja mielipiteillä on sama sananvapauden suoja kuin tosiasioilla. Näin asiat nimittäin koetaan.