Uusnatsit yrittävät häiritä netissä Peli poikki -mielenosoituksen viestintää. Ensimmäinen valetili ilmestyi Facebookiin kuitenkin jo maanantaina.

Torstaiaamuna työkaverini vinkkasi Vasemmistonuorten Facebook-päivityksiin ilmestyneistä kommenteista, jotka oli jättänyt Vastarintaliikettä vastaan -niminen Facebook-sivu. Niissä kommentoitiin uusnatsijärjestön pahoinpitelemän ja myöhemmin menehtyneen nuoren muistotilaisuuksia vaatimalla vasemmistoa tuomitsemaan muiden kuin uusnatsijärjestön joitakin ilkivallantekoja ja uhkausviestejä.

Olin huomannut kyseisen sivun jo aiemmin. Se on perustettu maanantaiaamuna ja sen nimissä on jaettu uusnatsijärjestöä koskevia, sinänsä asiallisia, uutislinkkejä. Kaikki linkit on jaettu noin 15 minuutin aikana eikä sen jälkeen ole tapahtunut mitään. Sivun kuvituksena on järjestön tunnuksia, joiden yli on vedetty punaiset rastit.

Sivu ei kutsu toimintaan eikä ylläpito identifioi itseään mitenkään. Ehkä näistä syistä olin jättänyt tykkäämättä sivusta jo ennen kuin se alkoi paljastaa todellista karvaansa. Onpa sivuston takana kyseisen järjestön uusnatseja tai joku muu, sen tarkoituksena ei selvästikään ole vastustaa uusnatseja vaan häiritä heistä käytävää keskustelua.

Toinen nettioperaatio paljastui tänään, kun ihmiset ihmettelivät Twitterissä kahta tiliä, jotka ilmoittautuivat Peli poikki – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoituksen edustajiksi. Mielenosoituksen järjestäjät kertoivat nopeasti, että oikea tili on @PeliPoikki2016. Ilman vuosilukua esiintyvä tili on perustettu selvästi häirintätarkoituksiin.

Livenä ruudullani käytävä infosota on aika kiehtovaa, joten tutustuin valetilin taktiikkaan.

  1.  Tilin kuvat/kuvamaailma ja tiedot kopioidaan alkuperäiseltä tililtä. Myös muutokset kopioidaan.
  2. Ritviitataan eli jälleenlähetetään alkuperäisen tilin tviittejä. Moni ei huomaakaan, että ne ovat ritviittejä eivätkä tilin itsensä julkaisemia.
  3. Ritviitataan myös kaikkien muiden viestejä, jotka sopivat teemaan. Nopeasti sivulla nähdyt julkkisten naamat tuovat uskottavuutta.
  4. Ei provosoiduta vaan pysytään roolissa, kun muut käyttäjät paljastavat tilin feikiksi. Ei lähdetä vänkäämään aitoudesta. Ei niitä paljastuksia näe läheskään kaikki.
  5. Syötetään viestivirtaan pieninä annoksina väärää tietoa, joka ei ole heti tunnistettavissa vääräksi.

Lauantain mielenosoitusta häiritsevä valetili on julkaissut muun muassa tällaisia viestejä, joilla ei ole mitään tekemistä tapahtuman kanssa (klikkaa pienempiä kuvia isommiksi):

natsi1 natsi2 natsi3

Viestit paljastavat häiritsijän tavoitteet. Se pyrkii väärillä tiedoilla luomaan eripuraa mielenosoituksesta kiinnostuneiden kesken. Samalla se yrittää vahvistaa itselleen hyödyllistä diskurssia, jossa ”natsismi on aate muiden joukossa” ja ”ääripäiden” pitäisi käydä ”dialogia”. Häiritsijän kannalta parasta olisi, jos se saisi aikaan keskustelun – Twitterissä tai mediassa – mielenosoituksen puhujavalinnoista, jotka se on itse keksinyt, tai teemoista, joita se vääristelee. Jokin yksittäinen tiedotusväline tai Twitterin käyttäjä saattaa vielä mennäkin lankaan.

Valetili voi myös sotkea mielenosoituksen järjestelyjä esimerkiksi ilmoittamalla seuraajilleen mielenosoituksen perumisesta. Tai voihan kyseessä olla pohjatyö jollekin mielenosoitukseen suunnitellulle operaatiolle. Jos häirintä ulottuu lauantaina kulkueeseen, siitä ensimmäisenä omaa tarinaansa viestivä valetili voi saada median hetkeksi sekaisin. Tästä tuskin tarvitsee olla huolissaan, mutta skenaariot osoittavat, että nettihäirintään ei kannata suhtautua vain harmittomana trollauksena.

Mitä netin antirasistit voivat tehdä? Valetilin voi ilmiantaa ylläpidolle, estää seuraamasta ja siten jakamasta helposti tviittejä sekä varoittaa siitä muita. Jos jaksaa käyttää enemmän aikaa, tilin jakamaa väärää infoa voi oikoa. Oikeaa tietoa kannattaa muutenkin jakaa, jotta sitä on liikkeellä moninkertaisesti väärään verrattuna.

Kannattaa myös mennä mielenosoitukseen, jos vain suinkin pääsee ja kokee mukavaksi mennä. Joitakin eri paikkakunnilla järjestettäviä miekkareita on koottu Vasemmistonuorten Facebook-seinälle.

[Tätä kirjoitusta ei ole todellakaan julkaistu siksi, että kukaan häiritsisi natseja tällä tavalla. Kirjoitusta voi kommentoida Facebookissa tai sähköpostitse. Alkuperäinen kuva: FreeImages.com / Danny Nelson]