JSN:n äänestyspäätöksessä näkyy mediapomojen sananvapauskäsitys.
Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen Ylen Terrafame-uutisoinnista. Neuvoston mukaan Yle luovutti journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle ja antoi pääministeri Sipilän painostuksen vaikuttaa uutisointiin.
Päätös syntyi äänestämällä. Mielenkiintoista on, miten äänet jakautuivat. Langettavaa päätöstä kannattivat neuvoston puheenjohtajan lisäksi kaksi toimittajaa, tutkija, tiedottaja sekä yleisön edustaja. Vapauttavan päätöksen kannalla oli puolestaan yksi toimittaja-yrittäjä, kolme päätoimittajaa, ohjelmapäällikkö ja toinen yleisön edustaja.
Pomoporras näki tapauksen jotenkin eri tavalla kuin muut. Se ei ole yllättävää, sillä pomoporras yleensä näkee oman toimintansa omalla tavallaan. Siksi tapauksia arvioikin moninaisempi joukko.
Päätoimittajat ja päälliköt paitsi käyttävät toimituksissa valtaa, ovat myös omalla tavallaan homogeeninen joukko. Tutkimuksen mukaan puolet punavihreäksi nimitellyn median johtoportaasta kannattaa kokoomusta. Kyselytieto puolestaan kertoo, että johtoportaan alaisuudessa pärjää parhaiten, jos henkilökemiat toimivat ja toimittaja sisäistää hallitsevat arvot, asenteet ja käsitteet.
”Päätoimittajamafia” tuli esiin jo aiemmin Ylen ja pääministerin kohun yhteydessä. Päätoimittajien yhdistys julkaisi helmikuussa kannanoton, jonka mukaan päätoimittajan vallankäyttö ei ole sananvapauden rajoittamista, koska mediassa sananvapaus on päätoimittajan sananvapautta.
Demokratiaa valvova media on itse puhdas harvainvalta, kuten edellä linkatussa kyselyartikkelissa todetaan. Itse kirjoitin omasta päätoimittajavallastani muutama vuosi sitten.
Luottamusmiehet ja päätoimittajat toivovat sananvapauskohujen keskellä yleensä työrauhan palaamista. Sitä toivoi JSN:n päätösten jälkeen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamusmieskin. Itse toivon, että toimitusten vallankäyttöä tehdään näkyväksi entistä enemmän. Päätoimittajien sananvapauskäsitys on johtanut tilanteeseen, jota Helsingin Sanomien uutispäällikkö kuvailee näin:
Suomen Yleisradion uutistoimintaa johtaa siis nyt ihminen, jonka maan ylin journalismin tulkitsija katsoo taipuneen Juha Sipilän edessä.
— Jussi Pullinen (@JussiPullinen) March 23, 2017
[Kirjoitusta voi kommentoida Facebookissa tai sähköpostitse. Kuva: FreeImages.com / Mario Alberto Magallanes Trejo]