Viisi vuotta Yleisen Lehtimiesliiton toiminnassa ja pari vuotta puheenjohtajana on antanut ihmisiä, matkustelua ja foorumin käydä julkista keskustelua.
Liityin viitisen vuotta sitten Yleiseen Lehtimiesliittoon. Sen lisäksi, että ”ylliläinen” ystäväni houkutteli minut silloin mukaan, uuteen järjestöön liittyminen silloin tällöin on hauskaa. Muutaman kympin jäsenmaksusta oli välittömästä hyötyä, sillä YLL:n pressikortti on suurine punaisine kirjaimineen ja naamakuvineen paljon uskottavamman näköinen kuin varsinaisen ammattiliittoni Suomen Journalistiliiton kortti.
Neljä vuotta sitten tulin valituksi liiton hallitukseen ja toukokuussa 2016 puheenjohtajaksi. Ensi lauantaina kausi päättyy ja liittokokous valitsee uuden hallituksen – ja toivottavasti minut jälleen sen puheenjohtajaksi.
Kokosin tähän YLL-toiminnan parhaat puolet sekä pari juttua, jotka haluaisin tehdä paremmin. Listan tarkoituksena on myös houkutella jäseneksi ja toimintaan sinut, joka työskentelet tai opiskelet journalismin tai viestinnän alalla.
Parasta
+ Parasta ”Yllissä” on ihmiset niin kuin ihmisyhteisöissä usein. Minulle järjestö on tapa kehittää ammatti-identiteettiäni ja purkaa omia kokemuksiani toimittajana muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Mutta toisin kuin missään muualla, Lehtimiesliiton toiminnassa kuulen toimittajien ja viestijöiden tarinoita ja näkemyksiä myös vuosikymmenten takaa. Varsinkin pienessä toimituksessa työskentelevälle tämä on hieno etu.
+ YLL:n toiminnassa olen tehnyt mielenkiintoisia matkoja paitsi teattereihin, eduskuntaan ja Tallinnaan myös kauemmas Kiovaan ja Minskiin. Barcelonan ja Reykjavikin matkat ovat jääneet minulta väliin enkä mahtunut tämän kevään matkalle Gdanskiin, mutta uusia opinto- ja kulttuurimatkoja on tulossa. Liitto maksaa osan jäsenten kuluista.
+ Vaikka YLL ei toimi enää varsinaisena ammattiliittona, on se mukana SAK:laisessa liikkeessä ja foorumeilla ja tarjoaa kanavan osallistua julkiseen keskusteluun sananvapauden, median toimintaedellytysten ja toimittajien aseman puolesta. Kirjoittelun lisäksi käytän itse tätä mahdollisuutta SAK:n edustajistossa YLL:n edustajana. Lisäksi liitolla on edustaja keskusjärjestön hallituksen listoilla.
Parannettavaa
– Jäsenrekrytoinnin pitää olla aktiivisempaa. Puolet liiton jäsenistä on jo työuran tuolla puolen ja moni pitkäaikainen aktiivi odottaa, että nuoremmat ottaisivat tilaa haltuun. Kuten minunkin kohdalla, liittyminen vaatii yleensä henkilökohtaisen kontaktin. Journalismin ja viestinnän opiskelijoita ja ammattilaisia pitää vain alkaa kysyä aktiivisemmin jäseniksi.
– Uusien jäsenten houkuttelu on sitä helpompaa, mitä enemmän toiminnasta on hyötyä työssäkäyville jäsenille. Olemme jo järjestäneet keskustelutilaisuuksia ja koulutuksia, ja suunnitelmissa on laajentaa panostamme jäsenten kouluttautumiseen sekä omien koulutusten että jonkinlaisen koulutustuen muodossa. Haavepuolella on pressiklubityyppisten jäsentilaisuuksien järkkääminen muodossa tai toisessa.
Pari puheenjohtajavuotta ovat menneet oikeastaan opetellessa. YLL on vakaa ja jotenkin tosi simppeli järjestö, jonka piirissä on helppo päästä tekemään hauskoja asioita. Meillä, jotka tykkäämme kokouksista ja hallituksista, hauskoja tilaisuuksia on vielä muita enemmän.
Jos sinua kiinnostaa toiminta YLL:ssä, liity jäseneksi! Jos olet jo jäsen, tule liittokokoukseen tai ota minuun yhteyttä! Liittokokous järjestetään lauantaina 17. maaliskuuta 2018 klo 11 alkaen Helsingissä Rakennusliiton tiloissa. Lisätietoja kokouksesta on täällä.