Itä-Euroopassa historia on lähellä. Kaikkialla muistetaan neuvosto- ja natsimiehitysten uhreja ja sankareita. Liettulaisia, jotka linnottautuivat tv-torniin pitääkseen lähetyksen käynnissä. Varsovalaisia, jotka nousivat natsimiehitystä vastaan joutuakseen lännen hylkäämäksi ja idän pettämäksi. Tsekkiläisiä opiskelijoita, jotka protestoivat polttoitsemurhin muiden keinojen puuttuessa.

Uusimmasta vapautumisesta on vain reilu parikymmentä vuotta. Niin vanha on demokratia, jota taas monin paikoin koetellaan. Muistamisen esillepanosta vastaavat poliitikot, jotka ovat kivunneet valtaan kansallismielisyyttä hyväksi käyttäen, ja pyrkivät nyt tekemään kaikkensa esiintyäkseen yhtenäisen kansan ainoana äänitorvena.

Vaihtoehdottoman kansallismielisyyden pinnan alla kuplii kuitenkin myös liikkeitä, jotka vaativat vapautta ja läpinäkyvyyttä tässä päivässä. Pari viikkoa sitten Romaniaa ravistelivat suurimmat mielenosoitukset sitten diktaattori Ceausescun kaatamisen. Puoli miljoonaa ihmistä kokoontui kaduille härskin korruption ärsyttämänä ja saavutti osittaisen voiton hallituksesta.

Mielenkiintoisin tilanne on Unkarissa, jonka demokratiakehitys on jo vuosia ollut äärimmäisen huolestuttavaa. Sosiaalidemokraattisten vallanpitäjien tuhottua itsensä korruptiosotkuissa liberaalipuolueena aloittanut Fidesz päätyi valtaan, jota se on sittemmin lujittanut rukkaamalla lakeja edukseen ja ottamalla median kontrolliinsa. Sen ainoa varteenotettava haastaja on ollut äärioikeistolainen Jobbik, joka pyrkii nyt ottamaan etäisyyttä vähemmistöjä jahtaavaan militanttisiipeensä ja puhuttelemaan myös vasemmiston kannattajia.

Kansallista projektia, jonka monumenttina Budapest tavoittelee vuoden 2024 kesäolympialaisia, häiritsevät kuitenkin täälläkin parikymppiset kaupunkilaiset. He haluaisivat käyttää olympialaisiin kuluvat rahat mieluummin koulutukseen, terveydenhuoltoon ja kohtuuhintaiseen asumiseen. Viikko sitten he ilmoittivat keränneensä neljännesmiljoona allekirjoitusta sen tueksi, että olympialaisten isäntäkaupungiksi pyrkimisestä järjestettäisiin Budapestissä kansanäänestys. Nähtäväksi jää, versooko tästä liikkeestä uusi haastaja vuoden 2018 parlamenttivaaleihin.