Aivan ensimmäiseksi: hyvää valtakunnallista omaishoitajien viikkoa! (22.–29.11.2020)

Pidin päiväkirjaa puhtaanapitotoimista, jotka puolisoni sairaus, pitkälle edennyt Parkinsonin tauti, aiheuttaa: vaippojen ja hygienialakanoiden vaihdot ja niistä täyttyneiden roskapussien viennit, pepun, käsien ja hampaiden pesut, vessanpytyn ja -lattian puhdistukset, tihentyneet pyykinpesut, pyörätuolin ja apuvälineiden putsaukset, pöydältä tippuneiden ruoanmurujen lakaisut ja rinnuksille pudonneiden tähteiden keräilyt.

Puhtaanapidolla tarkoitan siis sellaisia askareita, joita kahden terveen aikuisen taloudessa ei tarvita.

Lopputulema: 109 minuuttia vuorokaudessa = lähes 2 tuntia.

(Samalla sain selityksen askelmittarini lukemiin. Olin nimittäin luullut mittarin seonneen, kun se näytti iltapäivällä neljään mennessä jo 5000:ta askelta, vaikka en ollut vielä poistunut kotoa edes lähikauppaan.)

Kun lisätään kolme viikoittaista suihkussa käyntiä hiustenpesuineen ja kuivatteluineen 40 minuuttia kerrallaan, kertyy viikossa minuutteja 883 = melkein 15 tuntia.

Yleisin sovittu säännöllinen työaika on Suomessa 37,5 tuntia viikossa. Omaishoitajan työhöni sisältyvän puhtaanapidon osuus on siis noin 40 prosenttia palkansaajan työajasta.

Laskutoimitus jatkuu: Omaishoitajapalkkioni on ollut 440 euroa kuukaudessa (brutto, josta vähennetään veroennakko ja työntekijän työeläkemaksu).  Kuukaudessa, jonka lasken tässä yhtälössä neljäksi viikoksi, minulle kertyy puhtaanapidon tunteja 60. Tuntipalkakseni muodostuu 7,33 euroa.

Hiukkasen tuo tuntiansioni jää kaupan alan sesonkitöissä työskentelevän koululaisen vähimmäistuntipalkasta, joka on pääkaupunkiseudulla 7,80 euroa ja muualla Suomessa 7,49 euroa.

Nyt tilanteeni on muuttunut. Puolisoni tarvitseman hoidon sitovuus ja vaativuus on arvioitu suuremmaksi kuin aikaisemmin ja hoitopalkkiotani on korotettu 815 euroon kuussa.

Palkankorotuksesta seuraa, että puhtaanapidosta ansaitsemani tuntipalkka nousee roimasti peräti 13,58 euroon. Se alkaakin lähentyä yksityisellä sektorilla työskentelevien naisten keskiansiota, joka vuoden 2019 lopussa oli 14,0 euroa tunnilta.

Olen tietoinen, että puhtaanapitoon tarvittavien työtuntien määrä kasvanee, kun puolisoni toimintakyky heikentyy. Ehkäpä ilahdutankin teitä, hyvät lukijat, uudella laskuharjoituksella sitten kun olen viisaampi😉

Laskeminen kun kannattaa aina.

 

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n verkkosivustolla.