Tekeillä olevan punavihermultaviisikkohallituksen hallitusohjelma on mullistava. Ei, se ei sosialisoi pankkeja eikä tuo kerralla perustuloa kaikille suomalaisille. Se ei myöskään korjaa kertaheitolla kaikkia epäkohtia, joita edellisten hallitusten politiikka on saanut aikaan. Eikä voi kieltää, etteikö siinä olisi myös pettymyksiä.

Hallitusohjelma on mullistava siksi, että se on ensimmäinen hallitusohjelma kymmeniin vuosiin, joka antaa toivoa paremmasta. Tähän asti kokoomuksen ja keskustan vetämien hallitusten pääviesti kansalaisille on ollut vaatimus ”rakenteellisista uudistuksista” ja ”talkoista”, jotka ovat suurimmalta osin tarkoittaneet pienituloisimpien toimeentulon heikentämistä ja kaikkien koulutuksen ja hyvinvointipalvelujen leikkaamista. Samaan aikaan eriarvoisuuden on annettu kasvaa. Pitkän jääkauden jälkeen mullistavana voi pitää sitä, että ihmisten elämää lähdetään ylipäätään parantamaan.

Nyt luvassa on iso joukko hyviä asioita. Osa niistä jää vasemmistolaisittain tarkasteltuna puolitiehen, mutta mukana ovat kaikki ne tavoitteet, jotka vasemmistoliitto asetti kynnyskysymyksiksi hallitusyhteistyölle, ja paljon muitakin toimenpiteitä, jotka vievät Suomen pitkästä aikaa parempaan suuntaan.

Monet isot hankkeet, kuten sosiaaliturvan uudistaminen ja yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan parantaminen, vaativat vielä selvittämistä ja jatkotyötä. Onneksi kuitenkin monessa ohjelmakohdassa  myös käydään heti toimeen:

– Työttömiä nöyryyttävä ns. aktiivimalli, joka on leikannut tuhansien työtä aktiivisesti etsineiden työttömyysturvaa, poistetaan.

– Pienimpiä eläkkeitä korotetaan, ja opintorahaan tulee vastedes indeksikorotus.

– Raideliikenteeseen tehdään historiallisen suuret investoinnit.

– Vanhustenhoitoon säädetään lailla vähimmäishoitajamitoitus (0,7) ja kotihoidon resursseja lisätään.

– Perusterveydenhuollossa hoitotakuuta tiukennetaan niin, että kiireettömässä tapauksessa hoitoon pääsee seitsemän päivän kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista.

– Edellisten hallitusten koulutusleikkauksia korjataan lisäämällä ammatillisen koulutuksen ja yliopistojen rahoitusta.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistäminen pysäytetään. Sote-palvelujen pääasiallinen tuottaja on vastedes julkinen sektori eikä voittoa tavoitteva bisnes.

– Toisen asteen koulutus eli lukio ja ammatillinen koulutus tulee opiskelijalle maksuttomaksi.

– Varhaiskasvatuksesta tulee kaikkien lasten tasa-arvoinen oikeus.

– Pienituloisten verotusta kevennetään.

– Ohjelmassa on lupaus vastasyklisestä talouspolitiikasta, eli laskusuhdanteessa elvytetään eikä pahenneta lamaa leikkaamalla.

Kuntapäättäjänä ilahduttaa myös päätös olla jatkamatta Sipilän hallituksen kuntien valtionosuuksien leikkauksia. Kuntaliiton ennakkolaskelman mukaan kunnat saavat vuonna 2020 lähes miljardin enemmän rahaa tehtäviensä hoitamiseen kuin tänä vuonna.

Suuri miinus ohjelmassa ovat armeijan asehankinnat. Kenraalien lobbaus on nähtävästi kantanut hedelmää. Maininta ”Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti” tarkoittaa hävittäjäkonekauppoja, joista koituu 7–10 miljardin hankintakustannukset ja kymmenien miljardien ylläpitokulut seuraavien 30 vuoden aikana. Näille rahoille olisi paljon hyödyllisempääkin käyttöä.

Hävittäjien lukumäärää ja siten hankintahintaa ei kuitenkaan ole tällä kirjauksella lyöty lukkoon. Avoinna on sekin, mistä koneet hankitaan. Rauhanjärjestöillä siis riittää työsarkaa, ja Hävittäjämiljardit hyötykäyttöön -kampanjaa on syytä jatkaa.

Oppositioon jättäytyminen ei rauhan asiaa auttaisi, sillä kokoomukselta ja perussuomalaisilta ei olisi odotettavissa tukea. Pikemminkin päinvastoin.

Positiivista on hallitusohjelman puolustuspoliittisen osion maininta, että Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan. Sen pitäisi olla itsestään selvä lähtökohta, mutta näinä aikoina tämäkin asia on hyvä todeta yksiselitteisesti, vaikka se ex-persu Timo Soinia kismittäisikin.

Itsestään selvää pitäisi olla sekin, että seksi ilman suostumusta on aina raiskaus. Lain mukaan näin ei silti ole ollut, mutta pian on, kun seksuaalirikoslainsäädäntö uudistetaan. Hallitusohjelma parantaa myös muun muassa transsukupuolisten ihmisten asemaa. Nämäkään uudistukset eivät tule yhtään liian aikaisin.

 

Artikkelikuvan on ottanut Jussi Toivonen, ja se on jaettu Valtioneuvoston Flickr-tilillä Creative Commons -lisenssillä (CC BY-NC-ND 2.0) vapaasti jaettavaksi.