Vasemmistoliiton esitys noin 750 euron kertakorvauksesta Helsingin kaupungin työntekijöille sai vastustusryöpyn. Eikä valtuusto kannattanut esitystä.

Valtuuston keskustelu (21.4.) sai aika ajoin absurdeja piirteitä.  Etenkin kokoomukselle esitys työntekijöille maksettavavasta kertakorvauksesta oli myrkkyä. Sitä vastoin puolue tarjosi veronalennuksia, ja esitteli, miten paljon opettajat jo nyt ansaitsevat.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti, että kaupungin työntekijät saavat 200 euron edestä kulttuuri- ja liikuntaseteleitä.

Miksi 750 euron kertakorvaus olisi ollut perusteltua?

Kaupungin työntekijät eivät ole saaneet tulospalkkiota viime vuodelta, koska kriteerit eivät pandemian takia täyttyneet.

Kustannus kertaluonteisesta koronavuoden kannustepalkkiosta olisi ollut sivukuluineen noin 36 miljoonaa, jos se jaettaisiin samalle joukolle, joka saa nyt kulttuurisetelit.

Summa olisi ollut murto-osan Helsingin koronavuoden voitosta, joka oli tilinpäätöksessä lähes 500 miljoonaa euroa.

Uskon, että moni kaupungin pienipalkkainen työntekijä olisi ilahtunut 750 euron tulospalkkiosta kertakorvauksena, jopa vaihtanut kulttuuri- ja liikuntasetelit kertakorvaukseen.

Työntekijät eivät ansaitse vastakkainasettelua

Valtuuston keskustelussa – etenkin kokoomus – pisti vastakkain Helisin kaupungin työntekijät ja muut työntekijät.

Keskustelussa kysyttiin: Miksi kaupungin työntekijöiden pitäisi saada ylimääräistä palkkansa lisäksi, kun moni työntekijä yrityksissä on koronasta johtuen menettänyt työnsä ja moni yrittäjä on kaatunut?

Vastakkainasettelu on epäviisasta. Kaikki ansaitsevat palkkansa, mutta valtuusto voi päättää kaupungin työntekijöiden tulospalkkiosta.

Valtio on antanut yrityksille koronatukea satoja miljoonia. On yritysten vastuulla huolehtia omista työntekijöistään.

Keskustelu kaupungin työntekijöiden tulospalkkauksesta jatkuu. Oman tarinansa tulee olemaan palkkaharmonisointi, joka pitää toteuttaa hallituksen sote-uudistuksen myötä.

Kirjoittaja on Helsingin kaupungin varavaltuutettu ja kuntavaaliehdokas.