Monien hallituskriisipäivien jälkeen hallituskriisin ”palaset alkavat” loksahdella, mutta seuraavana odottaa Euroopan elpymispaketin solmujen avaaminen.

Hallituskriisin kuumentamien tunteiden keskellä perustuslakivaliokunta äänesti yllättäen, että Euroopan elpymispaketti vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön taakseen.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisua vielä perataan pitkään, kun hallituskriisi on ohi. Hallituskriisitunnelmat kehystävät päätöstä. Se näyttäytyi nyt siltä, että keskustan kansanedustajat hyppäsivät opposition leiriin pahimpien kriisitunnelmien keskellä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on vakuuttanut, että kyse on perustuslaillisesta harkinnasta. Mykkänen puolusti myös keskustan edustajien ratkaisua.

Keskustelu perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta kiihtyy. Tuoreessa muistissa on vielä perustuslakivaliokunnan erilaiset näkemykset tapaus Pekka Haavistosta.

Kysytään myös, että onko perustuslakivaliokunta oikea paikka arvioida elpymispaketin perussopimusten mukaisuutta.

On vaikea uskoa, että kokoomus teki vain perustuslaillista harkintaa

Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja Timo Miettinen ihmetteli tänään (HS 28.4), miksi juuri elpymispaketista ei voida äänestää yksinkertaisella enemmistöllä.

Yksinkertaisella enemmistöllä on päätetty euroalueeseen liittymisestä sekä Euroopan vakausmekanismista. Samaa toisti Sixten Korkman aamulla Ylen ykkösaamussa radiossa.

Perussuomalaisten äänestämistä ei kukaan ihmettele.  Puolue on rakentanut iät ajat politiikkansa EU:n vastustamisen ja nationalismin varaan.

Kokoomus horjahtelee säännöllisesti persupolitikointiin

Eurooppa-myönteinen kokoomus horjuu säännöllisesti oman linjansa ja perussuomalaisten peesaamisen välillä.

Kokoomus pelkää konservatiivisten kannattajiensa valumista perussuomalaisiin. Kokoomuksen Helsingin pormestarikriisissä yksi ajureista oli perussuomalaisten pelko.

Kokoomuksen ilmoitus siirtää vastuu elpymispaketista hallitukselle äänestämällä tyhjää tuntui todelliselta pelin politiikalta. Etenkin, kun puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo oli samaan aikaan syvästi huolissaan Euroopan kriisiytymisestä.

Kokoomuksen eilistä tiedotustilaisuutta (27.4.) seuratessa olisi melkein voinut tuntea myötähäpeää.

Persupelko jäytää myös keskustaa

Perussuomalaisten haamu on jäytänyt jo viime eduskuntavaalitappiosta lähtien. Puolue on ollut ovi raollaan oppositioon.

Mutta kun sutta lähtee pakoon, karhu tulee vastaan. On nähty, ettei oppositio automaattisesti takaa kannatuskasvua eikä varsinkaan, jos sinne hypätään kesken kauden.

Tämän keskusta koki karvaasti viime eduskuntavaaleissa. Pääministeri Juha Sipilän päätös hajottaa hallitus vaalien alla ei tuonut äänestäjiä. Eikä tämä politiikan logiikka ole muuttunut puheenjohtajan vaihduttua Annika Saarikkoon.

Kuntavaalit lisäävät pelkokerrointa

Kuuden viikon päästä olevat kuntavaalit lisäävät pelkokerrointa niin keskustassa kuin kokoomuksessa. Perussuomalaisten valtakunnallinen kannatus on täysin avoin kortti kuntavaaleissa.

Puolueella on ennätyksellinen määrä ehdokkaita. Ehdokasmäärän arvioidaan – ainakin jossain määrin – korreloivan kannatukseen. Perussuomalaiset on tulossa vaalivoitto. Kyse on vain, että miten suuri.

Kokoomusta enemmän keskusta näyttäisi kärsivän kuntavaaleissa perussuomalaisten noususta. Keskustan viime päivien tempoilu onkin viesti puolueen katsomoon siirtyneille kannattajille.

Katsomoon siirtyneiden herättelyyn ärhentely voi tepsiä, mutta heitäkin on rajallisesti.