Suomi ei aseta ehtoja Nato-jäsenyydelle. Sen sijaan Ruotsin sosiaalidemokraatit nosti kaksi asiaa: maahan ei sijoiteta ydinaseita eikä perusteta pysyviä Naton sotilastukikohtia.

 

Ruotsin pääministeri Magdalena Anderson (sd.) uskoo, että Ruotsi voi jatkossa Naton jäsenenäkin ajaa ydinaseriisuntaan tähtäävää politiikkaa. Tämä päätös tehtiin myönnytyksenä Nato-kielteisille jäsenille. Ruotsissa Nato-kriittisyys on Suomea laajempaa.

Suomen valtiojohto korosti sunnuntaina tiedotustilaisuudessaan, ettei Nato-jäsenyydelle aseteta ennakkoehtoja. Korosti useaan otteeseen! Kysyttäessä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kyllä totesi, ettei Nato-jäsenyys estä aseriisuntapolitiikkaa.

**

Suomen olisi luontevaa painottaa Ruotsin linjaa: ei ydinaseita eikä sotilastukikohtia maahan. Näin Norja on linjannut Nato-politiikassaan.

On hyvin epätodennäköistä, että Suomeen tulisi ydinaseita missään vaiheessa tai sotilastukikohtiakaan. Näitä ei ole ollut tarjolla kaikille niitä haluavillekaan Nato-maille. Olisi kuitenkin linjakasta ottaa tämä kanta aikaisemman ulkopolitiikan jatkumona.

Tämä viesti voisi rauhoittaa myös Venäjän suuntaan ja vahvistaa Suomen vakautta, jota haetaan Nato-jäsenyydeltä. Norjan poliittisten linjausten taustalla on myös Venäjän läheisyys ja yhteinen raja. Suomella on yhteistä rajaa Venäjän kanssa moninkertainen määrä.

**

Päätös hakea Nato-jäsenyyttä näyttää oikealta – tässä hetkessä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti suomalaisen ilmapiirin Nato-jäsenyyden kannalle. Hyökkäys toimi ajurina Suomen nopealle poliittiselle prosessille. Ilman Ukrainan sotaa ensi keväänä olisi kirjattu hallitusohjelmaan Nato-optio.

Nyt kun mennään yhtä jalkaa Ruotsin kanssa, pitäisi Suomen linjata Ruotsin tapaan ydinaseista ja sotilastukikohdista. Suomen puolustusvoimien vahvuutta on hehkutettu. Viime viikolla Lontoossa BBC:n uutisista sattui silmiini pitkä pätkä, jossa suomalaiset tankit ajelivat harjoituksissa ja hehkutettiin Suomen asevoimaa.

**

Nato-jäsenyyden on arvioitu tuovan nimenomaan ennalta ehkäisevää suojaa. Tästä näkökulmasta linjaus ydinaseista ja sotilastukikohdista on perusteltua. Taitaa olla kuitenkin turha toive. Suomi ei ole allekirjoittanut YK:n hyväksymää ydinasekieltosopimustakaan.