On mielenkiintoista, että Kokoomus ja Vasemmistoliitto ovat löytäneet yhteisen sävelen. Sen osoittaa vasemmistoliittolaisen kansanedustajan Anna Kontulan työvoiman saatavuusharkinnan poistoesitys ulkomaalaislaista. Anna Kontulan ajatusten taustalla ovat varmaankin solidaarisuuden ajatus ja ihmisten auttaminen, mutta jos Kokoomus kannattaa sitä, taustalla ovat muut syyt. Sellaisia voivat olla yritysten tukeminen, rahan ja vallan yhä suurempi keskittäminen ja siihen liittyvä palkansaajien oikeuksien alasajo.
Täytyy muistaa, että kahdeksantuntinen työpäivä ja ylityökorvaukset ovat taisteltuja asioita, niiden vuoksi on ihmisiä kuollut. Mitään ei ole saatu ilmaiseksi. Nyt työnantajapuoli vähä vähältä nakertaa näitä saavutettuja etuja ja selittää, että näin on pakko tehdä. Pääministeri Juha Sipilä on vielä sitä mieltä, että nämäkään nakerrukset eivät ole riittäviä.
Kun Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sanoo, että paikallinen sopiminen ja kilpailukykysopimus hyödyttävät molempia osapuolia, yrityksiä ja palkansaajia pitkällä aikavälillä, ei voi olla ihmettelemättä miten se hyödyttää työntekijää. No, hänellä on työpaikka, Erkki Liikanen ehkä vastaisi. Työpaikka on, jos on. Jos yritys myydään, saneerataan tai muuttaa toiselle paikkakunnalle, työpaikka voi mennä alta noin vain. Mitään takeita työpaikan säilymisestä ei ole.
Yritysten riskit kaadetaan työntekijöiden niskaan. Nollatuntisopimuksilla pitäisi tehdä töitä. Jos tilauksia ei yritykseen tule, saat olla kotona, mutta palkkaakaan et saa, sinä joustat. Sitten kun on paljon tilauksia, saat painaa hommia niska limassa, ylityökorvauksista ei puhuta. Miten silloin sovitat yhteen lastenhoidon ja perhe-elämän, se on sinun asiasi.
Melkoinen seikkailijaluonne täytyy olla, että hankkii lapsia tällaisessa taloudellisessa epävarmuudessa ja pääkaupunkiseudun vuokratasossa. Ai niin, mutta eiväthän suomalaiset lisäännykään kovin aktiivisesti. Suomalaisten syntyvyys taitaa olla nälkävuosien tasolla. Sitten selitetään, että me tarvitsemme lisää maahanmuuttajia, koska väestö vanhenee.
Maahanmuuttajien palkkaoikeuksia ja työaikalainsäädäntöä on helpompi polkea, heistä kaikki eivät osaa kovin hyvin suomen kieltä, eivätkä tiedä oikeuksistaan. Se sopii tietysti yrittäjille oikein hyvin. Viranomaisilla ei ole resursseja, eikä aikaa puuttua kaikkiin laiminlyönteihin ja epäkohtiin. Välillä tuntuu, ettei heillä ole oikein haluakaan puuttua niihin. Katsooko verottaja ulkomaalaisia palkkaavien yritysten verolaskelmat tarkkaan, vai läpi sormien? Voi olla niinkin, että viranomaiset jopa pelkäävät omaan terveyteensä kohdistuvaa uhkaa, jos he liian tarkkaan alkavat tutkia asioita.
Kysymys on aina oikeudenmukaisuudesta ja kokonaisuudesta. Maahanmuuttajien palkkaus ja työehdot eivät saa olla keino lakaista koko työlainsäädäntöä roskakoriin. Silloinhan ammattiyhdistysliikettä ei enää tarvittaisi työntekijöiden edunvalvojina. Se tietysti sopisi yrityksille, että koko ammattiyhdistysliikkeestä päästäisiin eroon ja työntekijät oppisivat nopeammin uuden lainsäädännön: ota tai jäät ilman!