Keski- ja Etelä-Euroopassa harmitellaan sähkön hinnan tuntuvaa nousua. Pian tämä näkyy myös meillä Suomessa, huolimatta ydinvoimaloistamme.
Saksa on tukenut päättäväisesti uusiutuvaa energiaa ja se luopuu ydinvoimasta vuonna 2022. Siellä tuotetaan jo lähes yli 40% uusiutuvilla energiamuodoilla.
Erneuerbar = uusiutuva, Steinkohle = kivihiili, Braunkohle = ruskohiili, Kernenergie = ydinvoima
Tämä on silti vain 40% ja energiankulutus kasvaa autokannan sähköistyessä. Miten tuotetaan se puuttuva osuus? Saksa käyttää edelleen paljon kivi- ja ruskohiiltä, joista on tarkoitus luopua vuoteen 2038 mennessä kokonaan.* Lisäksi sähkönsiirtoa ollaan modernisoimassa ja maakaapeleita ollaan asentamassa. Tämä kaikki maksaa – toisaalta – onhan saksalaisilla varaa maksaa ”Energiewende” – eli siirtymä uusiutuvaan tuotantoon. Saksa on oikealla tiellä.
Mutta eivät saksalaiset, emmekä me suomalaiset voi sanoa: ”Me olemme ah, niin vihreitä.” ( Mutta hys, hys, tästä ei saa puhua: me ostamme muualta likaisesti tuotettua energiaa tai tavaroita, jotka on tuotettu tehtaissa, joissa päästöistä ei välitetä. )
Päästöjä ei voi ulkoistaa, se on ulkoistettua vihreyttä – tai miten sen sanoisi. St 1 Nordicin toimitusjohtaja Henrikki Talvitie sanoo asian selvästi: ”Kyllä meidän pitää minun mielestäni näissä asioissa puhua totta.”* Ja hän sanoo myös: ”Energiasiirtymä ( uusiutuvaan tuotantoon ) vaatii pitkän ajan. Öljynkulutus ei voi loppua, ennen kuin meillä on tarjolla vaihtoehto.” … ”Jo nyt näkyy se, että tiukka sääntely on ainakin osin siirtänyt päästöjä Euroopan ulkopuolelle. Jos näin käy, ilmasto ei hyödy mitään.”
Tässä on tämä koko ristiriita. Elokapina- aktivistit ja vihreiden tuleva ympäristöministeri ovat sitä mieltä, että meillä ei ole aikaa. He haluavat julistaa ilmastohätätilan.
Valitettavasti meidän koko hyvinvointimme perustuu kasvulle. Tämän on esimerkiksi Björn Wahlroos sanonut monet kerrat, että kasvua pitäisi olla vielä paljon enemmän Suomessa. Niin kauan menee hyvin ( mitä sekin hyvin meneminen planeetan kannalta on ), kun kasvu on vähintään 2% bruttokansantuotteesta, mieluummin paljon enemmän.
Mutta ainoa tapa vähentää päästöjä olisi säästää kaikessa. Siis tässä nuukuuden oppitunti:
Älä osta mitään. Älä osta varsinkaan sitä uutta sähköautoa, vaan aja vanha rotiskosi loppuun ja silläkin vain välttämättömät ajot: sairaalaan ja hautuumaalle.
Jos tavara tai laite menee rikki, älä osta uutta, vaan korjaa vanha.
Osta vain käytettyjä vaatteita.
Älä matkusta – älä ainakaan lentäen, vaikka Finnair sinua kutsuukin lähtöportille. Metsissä voit kävellä ja harjoittaa japanilaista metsäkylpyä ilmaiseksi.
Jos on pakko matkustaa, käytä julkisia liikennevälineitä.
Hallituksen on välittömästi vaadittava aurinkopaneelit kaikkiin uudisrakennuksiin, olivat sitten kerros- tai omakotitaloja.
Kaikki tällainenhan on kirosana talouskasvulle. Moni jo elää näin säästeliäästi, mutta eivät kaikki. Jotkut eivät välitä mitään, kuluttavat entistä enemmän ja jotkut sanovat, että tämä on roskapuhetta koko ilmastonmuutos.
Koronankin aikana ihmisten varallisuuserot ovat vain kasvaneet. Kun osa ihmisistä on kykkinyt lähes kaksi vuotta kotona, osa on osannut laittaa rahat poikimaan. He ovat sijoittaneet vaikkapa Kiinan ja Intian teollisuuteen, jotka nyt puskevat taas tavaravirtoja uutta kännykkää ja tietokonetta haluaville, siellä päästövähennyksillä ei ole niin kiire.
Sähkön ja polttoaineiden hinnannousu voi saada ihmiset raivostumaan koko ilmastonmuutospuheelle. Suomessakin hallituksen pitää seurata tilannetta tarkasti – ilmeisesti Saksassa ja Italiassa ollaan valmiita maksamaan hyvityksiä vähävaraisille sähkölaskun maksua varten – Suomessakin pitää varautua auttamaan vähävaraisia ihmisiä.
Björn Wahlroos haluaisi ehkä asua Suomessa, mutta ei maksaa verojaan Suomeen. Hänelle sanoisin, että täällä on joitakin ihmisiä – hän kutsuisi heitä ehkä typeryksiksi – jotka ilmoittavat tulonsa ja maksavat veronsa, jopa mätkynsä, sentilleen Suomeen, koska se on kunnia-asia.
*Kuva: ISE Frauenhofer Institut für Solare Energiesysteme
*Fragen und Antworten zum Kohleausstieg in Deutschland, Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und nukleare Sicherheit
*HS 24.9.2021, sivu A32, Energiasiirtymä vaatii pitkän ajan, toimittaja Anni Lassila