”Paperiliiton hallitus kertoo uhkaavansa metsäyhtiö UPM:ää työtaistelutoimilla … ellei saavuteta neuvottelutulosta työehtosopimuksesta” – tämän sai kuulla uutisissa muutama päivä sitten. Kuulostaa niin tutulta, Paperiliitto taas – aivan oikein heille – taistelkaa! Mutta pakko oli samalla puuskahtaa:

Mutta entäs ne hoitajat!

Heillä kun ei ole mitään keinoa kiristää – on pakko ottaa vastaan, mitä saa – jos jotain saa. Nopeasti tulee vastaan Kuntatyönantajien lause: ei ole resursseja maksaa enempää. Ja myös valtiovalta vetäytyy asiasta, koska he eivät voi sekaantua sopimusneuvotteluihin.

Piia Äijö kirjoittaa 15.12. Hesarin mielipidekirjoituksessaan ”Hoitoalan palkkauksen ja olojen parantaminen on tärkeä tasa-arvokysymys”*. Ilmeisesti ajatellaan, että kiltit naisethan nyt tekevät valittamatta työtä – eikä lakkomahdollisuutta edes ole. Mitä mahdollisuuksia hoitajille jää – vaihtaa alaa tai lähteä ulkomaille töihin, jos siellä maksetaan paremmin? Pitäisikö katsoa tarkemmin, mitä lähtee opiskelemaan? Koneteknikko tai koneinsinööri tienaisi paremmin. Mutta kun juuri hoitajista on huutava pula!

Tämä on myös poliittisten päättäjien asia. Hoitajien palkka pitää nostaa vähintään samalle tasolle kuin paperikoneiden tai venttiilikoneiden valvojien palkka.

Ps. HUS päätti peruuttaa jo luvattujen koronalisien maksamisen, asia arvioidaan uudelleen. Mikähän tässä on takana?

*HS Mielipidesivu 15.12.2021