Nyt, kun ympäri maailmaa monet toiminnot on ajettu alas, poliitikot voisivat miettiä, miten kaiken voisi järjestää uudella tavalla. Vaikuttaa sen sijaan siltä, että on kova kiire palauttaa kaikki ennalleen – mahdollisimman nopeasti. Aivan kuten edesmennyt ajattelija Pentti Linkola sanoi vähän ennen kuolemaansa, tämä notkahdus ei kestä kuin hetken, sitten kaikki palaa ennalleen ja vielä paljon pahemmaksi.

Mitä järkeä on antaa EU:n elvytysrahaa Italialle ja Espanjalle, joiden koko talous rakentuu suurelta osin turismin varaan? Sehän tarkoittaa lentoliikenteen jatkumista ja lisääntymistä. Kuinka vihreitä ovat vihreät? Kansanedustaja Satu Hassi puolustaa näitä elvytysrahastoja ja kuitenkin se on suoraa tukea lentämisen lisääntymiselle. Juuri kun maapallo on hetken saanut vetää henkeä. Paljon puhutaan, mutta puheet ja teot ovat ristiriitaisia.

Voisiko joku kertoa minulle, mitä järkeä siirtää suomalaisen veronmaksajan rahoja italialaisen ravintolanpitäjän taskuun, joka ei ehkä maksa veroja siihenkään maahan? Koko talouden ja ihmisten kulutuksen muuttamisesta terveempään suuntaan on nyt keskusteltava julkisesti.