Lähi-Idän tilanne täytyy ratkaista. Liian kauan tavalliset israelilaiset ja palestiinalaiset ovat kärsineet konflikteista, joista he eivät hyödy mitään.

On sovittamaton ristiriita, jos molemmat maat – Palestiina ja Israel – pitävät maa-aluetta omanaan ja haluaisivat tuhota toisen osapuolen kokonaan. Palestiinalaiset pitävät maata – oikeutetusti – omanaan, koska he asuivat jo tuhat vuotta ennen juutalaisia alueella tai juutalaisia oli vain vähemmistö.

Israelilaiset pitävät aluetta – myös oikeutetusti – omanaan, koska ensimmäisen maailmansodan jälkeen juutalaisten suhde venäläisiin ja britteihin oli vaikea ja esimerkiksi Britanniaan muutti niin paljon juutalaisia, että se muodostui Britannialle ongelmaksi. Britit alkoivat suunnitella oman valtion perustamista Palestiinan alueelle. Myös muita mahdollisia alueita mietittiin, mm. Ugandan alue oli keskusteluissa.

Toisen maailmansodan juutalaisvainot ja juutalaisten säälimätön tuhoaminen lisäsivät muuttoliikettä Palestiinaan. Britannia luovutti lopulta vuonna 1948 oman Palestiinan mandaattinsa ja Israelin valtio perustettiin vuonna 1948.

Siitä lähtien ei ole ollut kuin ongelmia. Jatkuvista konflikteista ja taisteluista eivät hyödy kuin korruptoituneet johtajat molemmissa valtioissa, fanaattiset ääriliikkeet sekä aseteollisuus.

Yllättävää kyllä, kokoomusta kannattavassa Uudessa Suomessa oli asiallisin artikkeli liittyen Israelin ja Palestiinan ongelmaan, mitä olen pitkään aikaan lukenut.* Otsikkona ”Kymmeniä tuhansia suomalaisia täysin kuutamolla”, haastateltavana oli Israelin ja Palestiinan asiantuntija Bruno Jäntti.

”Lapselliset syytökset alkavat lennellä, kun joku sanoo jotakin palestiinalaisten oikeuksista. Keskustelu on epä-älyllistä ja usein alkeellista ja taantumuksellista. Ei puhuta sisällöstä tai konfliktin ratkaisemisen raameista, vaan mennään asenteet, tunne ja intohimo edellä”, Jäntti sanoo.

Myös Israelissa on ollut ongelmia – ennen Hamasin hyökkäystä – kymmeniätuhansia ihmisiä osoitti mieltään pääministeri Netanjahun oikeusjärjestelmäuudistusta vastaan. Kaikki israelilaiset eivät halunneet niin oikeistolaista, rajoittavaa politiikkaa, mitä Netanjahun hallitus ajaa. Myöskin pääministeri Netanjahua on syytetty korruptiosta. Nyt nämä ongelmat ovat poispyyhkäisty ja Israelin kansakunta on yhtenäisempi – kun Hamas hyökkäsi.

Jokainen ymmärtää sen, että epävarmuus tulevaisuudesta on saanut oikeistolaisen liikkeen nousuun ja radikalisoitumaan Israelissa, kun ei tiedä milloin raketti putoaa niskaan.*

Palestiinalaisilta kukaan ei ole kysynyt yhtään mitään, siksi sielläkin ääriliike Hamas on ottanut vallan ja harjoittanut häirintää. Kivien heittelystä voi puhua lähinnä häirintänä – vaikka siitäkin voi loukkaantua tai kuolla. Israel kuitenkin on vastannut vähintään kymmenkertaisesti, jos yksikin israelilainen on saanut surmansa.

Hamasin hyökkäyksen mittakaava ja julmuus yllättivät kaikki – loputon turhautuminen purkautui näin – ellei sitten kuvioissa ole muita suunnittelijoita, kaikkea emme tiedä. Tavalliset palestiinalaiset haluaisivat vain elää rauhassa, kuten israelilaisetkin, mutta Länsirannan palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas ”ei tee mitään”, näin minulle sanoivat tutut palestiinalaiset. Jopa Saksan liittokansleri Olaf Scholz piti Mahmud Abbasin vaikenemista Hamasin hyökkäyksestä häpeällisenä.* Nyt rauhanprosessi on aina vain vaikeampi – mutta muuta mahdollisuutta ei ole.

Hamasin on välittömästi vapautettava panttivankinsa. Panttivankien perheiden hätä ei aiheuta muuta kuin vihaa läntisessä maailmassa – se ei ratkaise mitään ongelmia eikä edistä rauhaa. Ehkä Hamas ei halua, eivätkä Israelin nuoret oikeistoradikaalit haluakaan rauhaa, mutta alueen muut ihmiset haluavat elää rauhassa.

Aina sanotaan: israelilaisilla on oikeus puolustaa itseään. Mutta kukaan toimittaja ei kysy sitä, tarkoittaako tämä myös sitä, että myös siirtokuntalaisten, jotka ovat laittomasti rakentaneet talonsa palestiinalaisten alueelle, myös heillä on oikeus puolustaa itseään. Tietenkin myös heillä on oikeus puolustaa itseään – vahvemman oikeudella. Ja kuka antoi heille oikeuden rakentaa jatkuvasti uusia siirtokuntia palestiinalaisten alueelle?* Koko palestiinalaisten asuttama alue Länsiranta on täysin hajotettu siirtokunnilla pieniin osiin – vahvemman oikeudella.

Pienellä piipittävällä äänellä Yhdysvallat on vastustanut siirtokuntien rakentamista, mutta ei ole tehnyt mitään. Yhdysvallat olisi tietenkin voinut lopettaa Israelin tukemisen, mutta sitä se ei ole tehnyt, Yhdysvalloissa on niin paljon varakkaita juutalaisia tärkeissä asemissa.

”Israel suunnittelee antavansa jopa yli 4 500 rakennuslupaa eri puolille Länsirantaa. Israelin hallitus päätti sunnuntaina myös helpottaa prosessia, jolla siirtokuntarakentaminen hyväksytään. …. Yhdysvaltain hallitus huomauttaa, että pysyvien siirtokuntien rakentaminen miehitysalueelle vaikeuttaa kahden valtion ratkaisun saavuttamista Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin ja on esteenä rauhalle.”*

Yhdysvalloista on nyt turha odottaa mitään järkevää lähiaikoina, koko maa on täysin sekaisin entisen presidentti Trumpin oikeudenkäyntien, tulevien presidentin esivaalien ja ennen kaikkea sen vuoksi, että maalla ei ole nyt toimintakykyistä edustajainhuonetta – eikä tiedä saadaanko sellaista maahan ollenkaan.

Ainoat maat, jotka nyt ehkä kykenevät toimimaan ovat valitettavasti diktatuureja. Lähi-Idän valtioiden olisi nyt unohdettava kiistansa – minkä heimon jäseniä he sitten ovatkaan. Heidän tehtävänsä on luoda rauha Lähi-Itään. Luulisi että uskonto, islam, yhdistäisi näitä valtioita. Vai onko niin, että uskontoa suurempi on vallan ja ennen kaikkea rahan uskonto?

Kahden valtion malli on ainoa mahdollinen, mutta ratkaisun on oltava oikeudenmukainen. Ei niin, että palestiinalaiset saisivat vain autiomaata – myös heillä pitää olla elämisen edellytykset täyttävä alue.

Kun karttaa katsoo, tehtävä ei ole helppo.* Israelin pitäisi luopua paitsi osasta siirtokunnistaan myös osasta omasta maa-alueestaan. Gazan asukkaat siirtyisivät perustettavaan Palestiinan valtioon, he menettäisivät yhteyden Välimereen, mutta molemmilla valtioilla pitäisi olla yhteys Punaiseen mereen. Egypti voisi luovuttaa kaistaleen maa-alueestaan, että Palestiinan valtiolle saadaan käytävä Välimerelle.

Ei tarvitsisi kuin vetää suora viiva Nasaretista Nablusin ja Jerusalemin kautta Eilatiin, itäinen puoli maa-alueesta olisi Palestiinan valtio, läntinen puoli Israel. Jerusalem jaettaisiin niin, että Al Aqsa- moskeija olisi Palestiinan aluetta. Valtioiden väliin rakennettaisiin kolme metriä paksu ja viisi metriä korkea aita ja palestiinalaisia ja israelilaisia kiellettäisiin olemasta missään tekemisissä toistensa kanssa muutaman sukupolven ajan. Kaikkien palestiinalaisten olisi muutettava pois Israelista yhden vuoden kuluessa. YK valvoisi tätä rajaa koko ajan. Muut Lähi-Idän valtiot auttaisivat Palestiinan alkuun niin, että sinne muodostuisi viljelyksiä, työpaikkoja, tehtaita. Riippuvuus kansainvälisestä avusta loppuisi vähitellen ja Palestiinasta tulisi kehittyvä valtio, jossa olisi rauhallista ja turvallista elää, joka houkuttelisi myös matkailijoita.

Kansainvälisen yhteisön eli YK:n pitäisi pakottaa maat rauhanprosessiin.

Kiinnostavaa on, että Israel ja Palestiina olivat jo kerran lähellä sopimusta. Kannattaa katsoa dokumentti ”The assassination that shattered peace between Israelis and Palestinians”*. Siinä kerrotaan Israelin pääministeri Jitzhak Rabinin salamurhasta ennen Oslon sopimuksen allekirjoitusta vuonna 1995. Murhaaja oli israelilainen äärioikeistolainen, joka vastusti sopimusta. Kukahan oli murhan tilaaja? Seuraavana vuonna 1996 pääministeri Netanjahu tuli valtaan ensimmäisen kerran ja Israel liikkui yhä enemmän kohti radikaalia oikeistoa.

Mahdollisesti monet arabit pitivät Yasser Arafatia myös korruptoituneena ja petturina. Ellei Rabinia olisi murhattu, olisi salamurhan kohde voinut olla yhtä hyvin Arafat. Näinhän kuvitellaan, että ongelmat ratkeavat.

Järkyttävää, että pääministeri Rabinilla oli kuollessaan taskussaan verinen paperi, jonka luoti oli lävistänyt. Siinä oli Shir Lashalomin runo joka päätyy näin:

”In every central square of every city scream out and cheer only for peace”*
suom. Jokaisen kaupungin keskusaukiolla huuda ja hurraa vain rauhalle.

*Uusi Suomi, 10.10.2023, ”Kymmeniä tuhansia suomalaisia täysin kuutamolla”, hämmästelee Israelin ja Palestiinan asiantuntija Bruno Jäntti
*yle.fi/uutiset: 27.3.2023 ”Israel taistelee identiteetistään”
*RND.de: Regierungserklärung zu Hamasangriffen, 12.10.2023
*yle.fi/uutiset: 19.6.2023, Katariina Töyrylä: Israelin oikeistohallitus lisää ja helpottaa siirtokuntien rakentamista palestiinalaisalueille, USA ja palestiinalaiset protestoivat.
*yle.fi/ulkomaat: 18.8.2013, Neuvotteluja jo yli 20 vuotta – mikä Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluissa takkuaa? ( Huom! Artikkeli on yli 10 vuotta vanha, siirtokuntia on huomattavasti enemmän, rauhanneuvotteluja on käyty jo iät ja ajat, mikään ei etene. )
*Youtube.com/ NBC News: The assassination that shattered peace between Israelis and Palestinians