Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa. On erinomainen asia, että Fortum on ryhtynyt selvittämään lisäydinvoiman rakentamisen mahdollisuutta.

Ydinvoima auttaa matkalla kohti kokonaan uusiutuvaa energiantuotantoa.

Hanhikiven valmiiksi rakennettu ydinvoimalan alue Pyhäjoella odottaa uutta investointia, kun sopimus Rosatomin kanssa päättyi.

Nyt pitää tarkkaan selvittää, kuka ydinvoimalan rakentaa ja mikä yritys on laitetoimittaja. Voisiko Suomen valtio ottaa vastuuta rakennustöistä? Näin saataisiin kotiutettua Suomeen mahdollisesta sähkönviennistä saadut voitot, eivätkä ne valuisi ulkomaisille yrityksille. Missään nimessä samanlaisia virheitä ei saa enää tapahtua, kuin Olkiluoto kolmosen ja esimerkiksi Talvivaaran kaivoksen kanssa.

Tietysti yritykset lupaavat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista ja lahjovat häpeilemättä poliitikkoja, jotka eivät mistään mitään ymmärrä. Näinhän piti loistavasti sujua ranskalaisen Arevan kanssa ja kuinka on käynyt. Ydinvoimala on yhdeksän vuotta myöhässä eikä toimi vieläkään – toimiiko ikinä? Osat ovat jo kymmenen vuotta vanhoja, tukiraudat ovat ehkä ruostuneet ja syöttövesipumput taitavat olla jotain halpatuotantoa. Kukaan ei tietenkään kanna vastuuta menetetyistä miljardeista, jotka johtuvat siitä, että sähköä ei koko tänä aikana ole tuotettu – toisin kuin luvattiin.

Pienydinvoimalat voisivat olla yksi ratkaisu – hajauttaa sähköntuotantoa. Eikä kiitos sitten mitään kokeellisia laitoksia – niistä on jo riittävästi huonoja kokemuksia. Suomeen pitäisi rakentaa vain sellaisia laitoksia, jotka ovat jo jonnekin rakennettu ja toimivat hyvin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on jo löytänyt erääksi ratkaisuksi pienet modulaariset ydinreaktorit (Small Modular Reactor, SMR ), jotka tuottavat myös lämpöä. Simulaatioissa nämä saatiin jo hyvin toimimaan.* Simulaatio ei ole vielä todellisuutta – ja se, kuka laitoksen rakentaa ja omistaa – se on ratkaiseva tekijä. Jos rakennetaan mahdollisimman halvalla – saadaan vain sutta ja sekundaa. Kun rakentaminen kilpailutetaan alihankkijoiden ketjuiksi, kukaan ei kanna kokonaisvastuuta. Suomen tutkimuslaitokset eivät saa antaa ilmaiseksi omaa osaamistaan ja tutkimustyötään, mutta maailmalla voi olla kiinnostusta ostaa sitä.

Saksassa on ollut hyvin vahva ydinvoiman vastainen liike, samoin kuin se oli aiemmin Suomessakin. Mahdollisesti saksalaistenkin mielipide ydinvoimaa kohtaan vielä muuttuu.

Saksan presidentti Steinmeier esitti vetoomuksen kansalaisille yhteiskuntarauhan säilymisestä. Erityisesti hän vetosi siihen, että säilytetään yhteisymmärrys sukupolvien välillä.* Voi olla, että Saksan vihreät nuoret eivät hyväksy ydinvoimaloiden käytön jatkamista ensi kevääseen saakka, mahdollisesti pitempäänkin. Myös paljon muuta tyytymättömyyttä on Saksassa hintojen nousun takia – kuten Suomessakin.

Saksa sentään antaa yrityksille ja kansalaisilleen rahallista tukea kriisin takia.
Suomessa pienituloiset jäävät väliinputoajiksi. Hallitus esitti, että sähkötuen omavastuu olisi 400 euroa kuukaudessa.* Se on kyllä pienituloiselle jo tosi kova summa maksettavaksi. Hallituksen esitys pitää suhteuttaa ihmisen tuloihin.

Nämä kaikki ovat itsestään selviä asioita, mutta päättäjien pitää nyt ryhdistäytyä.

Suomen valtion talous ei kestä enää enempää hölmöilyjä.

*yle.fi/uutiset: ”VTT:n reaktorissa on merkittävä ero muihin vastaaviin”
*Youtube/ Tagesschau 28.10.2022
*Iltalehti, 30.10.2022: ”En tiedä, miten selviän talvesta”